Osmi Sajam sporta, koji je u petak, 22. novembra 2019, svečano otvoren u hali 1 Beogradskog sajma, najreprezentativniji je godišnji promotivno-edukativni sportski hepening u čitavom regionu.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u organizaciji Sportskog saveza Srbije i pod sloganom “Sajam sporta spaja sve(t)”, ova manifestacija je okupila hiljade zainteresovanih za više od 60 sportova i sportskih disciplina, predstavnike teritorijalnih i nacionalnih granskih sportskih saveza i najznačajnijih sportskih i obrazovnih institucija u zemlji.

Obraćajući se stotinama prisutnih učesnika manifestacije, bivših, aktuelnih i budućih sportista i gostiju, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je na značaj ove manifestacije ali i sporta uopšte u životu pojedinca, društva, države…

“Celokupan sistem sporta nas je obradovao toliko puta, postavljao rekorde, ujedinio nas, ali i postavio odgovornost da sportska porodica nastavi da raste i bude što veća. Bez jakog tima ne mogu da se očekuju veliki rezultati, koji su nikad bolji. Očekujemo vrhunske rezultate, svi zajedno možemo da pomeramo granice. Zahvaljujem se svakom ko je pomogao da sistem živi, da jednako gledamo na sve učesnike sporta”, rekao je Udovičić.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek poručio je da “ćemo se potruditi da iz godine u godinu bude što bolje. Cilj je da se deca upoznaju sa što više spotova, Srbija je poznata kao zemlja sporta i šampiona. Namera je da već u ponedeljak roditelji odvedu decu, koja su budućnost, na terene“.

I predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da mu je čast što učestvuje u jednom tako velikom sportskom događaju. “Za Olimpijske igre u Tokiju se spremaju mnogi sportisti i vredno radimo da im obezbedimo uslove za najbolje rezultate. Naši sportisti sigurnim koracima idu ka najvećem sportskom događaju, a na Sajmu sporta ćemo prikazati njihove uspehe“, rekao je on i istakao da je više od 50.000 dece ove godine učestvovalo na gradskim trgovima i borilištima u akcijama OKS.

Sajam sporta osmišljen je kao podsećanje na sportske rezultate koje je Srbija ostvarila u tekućoj godini, kao promocija sportova i novih sportskih veština, kao informisanje i edukovanje zainteresovanih posetilaca, sve uz obilje zabavnih dešavanja. U tom kontekstu, posetioci, posebno oni mlađeg uzrasta, mogu da se i lično oprobaju i upute u tajne nekog od sportova i da se druže sa vrhunskim sportistima, i onima iz olimpijskih i onima iz neolimpijskih sportova.

Svakodnevni program čine besplatni i svima zainteresovanima dostupni seminari, predavanja i radionice o najvažnijim temama u sportu. Posetiocima su na raspolaganju besplatni zdravstveni pregledi, a posetioci mogu da koriste i brojne terene za aktivaciju, poligon za atletiku i kros fit, tatamije za borilačke sportove, teretanu i još mnogo toga.

Na Sajmu sporta posetiocima se nudi i sportska oprema i suplementi, nutricionisti govore o ishrani, a zdravstveni radnici o oporavku i rehabilitaciji sportista.

Detaljan program seminara, predavanja, savetovanja, tribina i prezentacija moguće je naći na sajtu Sajma sporta.

Sajam sporta održava se od petka do nedelje, 22-24. novembra u halama 1 i 1A Beogradskog sajma.

Radno vreme Sajma je od 10.00 do 19.00, a ulaz na sve sajamske programe je besplatan.