6. Sajam sporta

Najreprezentativniji promotivno-edukativni sportski hepening u regionu – 6. Sajam sporta – otvoren je u hali 1 Beogradskog sajma.

Pod sloganom „Srbija – zemlja sporta“, i pod domaćinskim pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije, ova manifestacija okupila je čak 150 teritorijalnih i 87 nacionalnih granskih sportskih saveza, te predstavnike najznačajnijih sportskih i obrazovnih institucija u zemlji, kojima je cilj da na najbolji mogući način promovišu više od 100 sportova i sportskih disciplina.

Obraćajući se stotinama prisutnih učesnika manifestacije, bivših, aktuelnih i budućih sportista i gostiju, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je na značaj ove manifestacije ali i sporta uopšte u životu pojedinca, društva, države…

6. Sajam sporta

„Sport je specifičan, svaki dan je novi izazov i novi trening. Sportisti znaju da je sport uživanje, znaju da su izazovi i takmičenja privilegija. Sportisti znaju kako da pobede poraz, kako da posle poraza ustanu i budu još bolji i jači, kako da ruše granice mogućeg, kako da svaki dan učine uspešnim“, rekao je Udovičić. Podsetio je da uspeh ne donosi pojedinac, nego da je za uspeh potreban kolektiv. Zato su za uspeh pojedinca zaslužni i svi oni koji ne mogu da se popnu na pobedničko postolje i koji se ne pojavljuju često u javnosti.

„Ova godina“, rekao je on, „apsolutno je rekordna godina, godina u kojoj smo pobedili sami sebe, u kojoj se više ne takmičimo sa drugima nego sami sa sobom, pobeđujemo naše vlastite izazove, naše snove. Mi smo ti koji postavljamo standarde uspešnosti. Protekla godina je bila godina velikih takmičenja, bili smo domaćini evropskih prvenstava u atletici i rvanju, kao i drugih međunarodnih takmičenja. I uspeli smo“.

6. Sajam sporta

Ministar je podsetio da smo kao društvo, kao sistem, mnogo učinili u širenju sportske kulture u Srbiji i zahvalio se svima koji pojedinačno ili institucionalno podržavaju srpski sport i koji se zalažu da cela Srbija, svaki njen deo, u tom segmentu života bude ravnopravno zastupljena. Napravljeni su najmoderniji sportski objekti, i tek će se praviti. Čak 13 posto dece više je kroz školski sistem obuhvaćeno sportskim aktivnostima.

„Prošle rekordne godine smo osvojili 37 medalja. Obećao sam da ćemo ove godine biti još bolji, i jesmo bolji, jer ih već sada, mesec dana pre kraja 2017, imamo – 38. Naši paraolimpijci su ove godine oborili sve rekorde, nema takmičenja sa kojeg se oni nisu vratili bez najmanje dve medalje“, rekao je Vanja Udovičić i poželeo uspeh svim učesnicima Sajma sporta.

6. Sajam sporta

Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, zahvalio je Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta koji podržavaju sportiste, a kojima i sportisti vraćaju reprezentujući svoju zemlju na najbolji mogući način, podsećajući sve nas koliko vredimo i značimo. Ukazao je i na činjenicu da se direktan kontakt sa svim posetiocima i sa decom na pragu velikih sportskih rezultata, kao što je to slučaj na Sajmu sporta, ničim ne može zameniti.

Naša najbolja paraolimpijka, reprezentativka u stonom tenisu Borislava Perić Ranković, uputila je dirljivu poruku da se može postići sve samo ako se dovoljno jako želi. Pitanje je, kaže ona, kako to učiniti i koliko ste odvažni da to učinite. Pozvala je mlade da, bez obzira na probleme, krenu stopama onih najuspešnijih, jer ništa ne motiviše tako kao uspeh.

6. Sajam sporta

Olimpijski šampion, svetski prvak i srpski reprezentativac u rvanju Davor Štefanek zahvalio se svima koji su sportistima obezbedili uslove da se bave vrhunskim sportom i da treniraju, da Srbiju predstave kao zemlju sporta. Rekao je i da je važno da sportisti imaju ne samo materijalnu podršku nego i na takmičenjima, na nastupima…

Sjajnim glasovima sve prisutne je u dešavanja na Sajmu sporta uveo bend „Glasne žice“.

6. Sajam sporta

Sajam sporta osmišljen je kao podsećanje na sportske rezultate koje je Srbija ostvarila u tekućoj godini, kao promocija sportova i novih sportskih veština, kao informisanje i edukovanje zainteresovanih posetilaca, sve uz obilje zabavnih dešavanja. U tom kontekstu, posetioci će, posebno oni mlađeg uzrasta, moći da se i lično oprobaju i upute u tajne nekog od sportova i da se druže sa vrhunskim sportistima, i onima iz olimpijskih i onima iz neolimpijskih sportova.

Svakodnevni program čine besplatni i svima zainteresovanima dostupni seminari, predavanja i radionice o najvažnijim temama u sportu. Na štandu Zavoda za sport i medicinu biće na raspolaganju besplatni zdravstveni pregledi, a posetioci će moći da koriste i 20 terena za aktivaciju, poligon za atletiku i kros fit, trambulinu, ski-skakaonicu, tatamije za borilačke sportove, teretanu i još mnogo toga.

6. Sajam sporta

Na Sajmu sporta biće izložena i sportska oprema i suplementi, nutricionisti će govoriti o ishrani, a zdravstveni radnici o oporavku i rehabilitaciji sportista.

Detaljan program seminara, predavanja, savetovanja, tribina i prezentacija moguće je naći na sajtu Sajma sporta https://www.sajam.serbiansport.com/.

Sajam sporta održava se od petka do nedelje, 24-26. novembra u halama 1 i 1A Beogradskog sajma.

Radno vreme Sajma je od 10.00 do 19.00, a ulaz na sve sajamske programe je besplatan.