Осми Сајам спорта, који је у петак, 22. новембра 2019, свечано отворен у хали 1 Београдског сајма, најрепрезентативнији је годишњи промотивно-едукативни спортски хепенинг у читавом региону.

Под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, у организацији Спортског савеза Србије и под слоганом „Сајам спорта спаја све(т)“, ова манифестација је окупила хиљаде заинтересованих за више од 60 спортова и спортских дисциплина, представнике територијалних и националних гранских спортских савеза и најзначајнијих спортских и образовних институција у земљи.

Обраћајући се стотинама присутних учесника манифестације, бивших, актуелних и будућих спортиста и гостију, министар омладине и спорта Вања Удовичић подсетио је на значај ове манифестације али и спорта уопште у животу појединца, друштва, државе…

„Целокупан систем спорта нас је обрадовао толико пута, постављао рекорде, ујединио нас, али и поставио одговорност да спортска породица настави да расте и буде што већа. Без јаког тима не могу да се очекују велики резултати, који су никад бољи. Очекујемо врхунске резултате, сви заједно можемо да померамо границе. Захваљујем се сваком ко је помогао да систем живи, да једнако гледамо на све учеснике спорта“, рекао је Удовичић.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек поручио је да „ћемо се потрудити да из године у годину буде што боље. Циљ је да се деца упознају са што више спотова, Србија је позната као земља спорта и шампиона. Намера је да већ у понедељак родитељи одведу децу, која су будућност, на терене“.

И председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да му је част што учествује у једном тако великом спортском догађају. „За Олимпијске игре у Токију се спремају многи спортисти и вредно радимо да им обезбедимо услове за најбоље резултате. Наши спортисти сигурним корацима иду ка највећем спортском догађају, а на Сајму спорта ћемо приказати њихове успехе“, рекао је он и истакао да је више од 50.000 деце ове године учествовало на градским трговима и борилиштима у акцијама ОКС.

Сајам спорта осмишљен је као подсећање на спортске резултате које је Србија остварила у текућој години, као промоција спортова и нових спортских вештина, као информисање и едуковање заинтересованих посетилаца, све уз обиље забавних дешавања. У том контексту, посетиоци, посебно они млађег узраста, могу да се и лично опробају и упуте у тајне неког од спортова и да се друже са врхунским спортистима, и онима из олимпијских и онима из неолимпијских спортова.

Свакодневни програм чине бесплатни и свима заинтересованима доступни семинари, предавања и радионице о најважнијим темама у спорту. Посетиоцима су на располагању бесплатни здравствени прегледи, а посетиоци могу да користе и бројне терене за активацију, полигон за атлетику и крос фит, татамије за борилачке спортове, теретану и још много тога.

На Сајму спорта посетиоцима се нуди и спортска опрема и суплементи, нутриционисти говоре о исхрани, а здравствени радници о опоравку и рехабилитацији спортиста.

Детаљан програм семинара, предавања, саветовања, трибина и презентација могуће је наћи на сајту Сајма спорта.

Сајам спорта одржава се од петка до недеље, 22-24. новембра у халама 1 и 1А Београдског сајма.

Радно време Сајма је од 10.00 до 19.00, а улаз на све сајамске програме је бесплатан.