Na Sajmu vina, na štandu Kancelarije za KiM, od 22. do 24. februara zajedno će se predstaviti brojne kosovsko-metohijske vinarije. Zahvaljujući dugoj tradiciji i raznovrsnoj ponudi, ovi proizvođači će i na 9. Sajmu vina privući veliku pažnju posetilaca i ljubitelja ovog pića.

VINARIJA ANTIĆ

Porodična Vinarija „Antić“ iz Orahovca osnovana je 2008. godine i ima zasad od 1,5 hektara pod vinovom lozom. Godišnje proizvodi oko 40 hiljada kilograma grožđa, odnosno oko 20 hiljada litara vina. Poznata vina iz Vinarije „Antić“ su crvena vina „Rajska bašta“ i „Izbor srca“ kao i belo vino „Postojbina“, a u ponudi su i „Vranac“, „Šardone“, „Rose“.

VINARIJA PETROVIĆ

Negde su to šatoi i vinske kuće, u okolini Negotina – pimnice, negde vinarije i vinski podrumi, a na Kosovu i Metohiji – vinice, posebno građeni delovi kuće namenjeni isključivo za preradu grožđa i čuvanje vina.

Jedna takva vinica – „Vinica Petrović” iz Velike Hoče, koja se nalazi u posedu Srđana Petrovića, predstavnika šeste generacije porodice Petrović, bavi se proizvodnjom grožđa i vina. Godišnje proizvodi oko 50 hiljada litara vina, šire, soka od grožđa, rakije lozovače, komovice, likera… Njihova najpoznatija vina su „Metohijsko crveno vino“, „Carsko crveno“, belo vino „Zavičaj“…

DEČANSKA VINICA

Nekada Golema Oča, danas Velika Hoča, u srcu Metohije vekovima živi zahvaljujući vinogradarstvu. Po istorijskim izvorima još od 12. veka, kada je Stefan Nemanja ovo mesto priložio Hilandaru, a vrhunac razvoja je postignut u srednjem veku kada su bogati stanovnici podigli 24 crkve i dva manastira. Manastir Visoki Dečani prepoznao je takođe bogatstvo zemljišta pomilovanog mediteranskim vetrovima i zasadio svoja vinogorja i u Velikoj Hoči smestio svoju vinicu. Zbog otvorenosti rečnih i potočnih dolina prema jugu i zapadu, u području Velike Hoče se oseća uticaj primorske klime koja prodire dolinom Belog Drima i izuzetno blagotvorno deluje na vinogradarstvo. Zahvaljujući velikom broju sunčanih dana i prosečnoj nadmorskoj visini od oko 400 metara, uzgoj vinove loze i tradicionalna proizvodnja odličnih vina u Velikoj Hoči doprineli su i izgradnji brojnih hrišćanskih svetinja. Ostalo je čak 13 crkava iz tog doba, kao i dragoceni primeri gradske arhitekture 19. veka.

U srednjevekovnoj Srbiji pehar vina je bio znak i simbol dijaloga, dogovora, zakletve, obećanja i običaja. Danas, kada život u enklavi nije lak, vina iz Velike Hoče ostaju među najpoznatijim brendovima Srbije, poznata kao „Dečanska vina“.

VINARIJA ĐURIČIĆ

Proizvodnja vina u porodici Đuričić do 1999. godine bila je u skladu sa tradicionalnim porodičnim potrebama vina i rakije za jednu sezonu, odnosno – do sledeće berbe. Posle toga, do 2006. godine, mala proizvodnja od nekoliko stotina litara prerasla je u nekoliko hiljada litara vina. Ovaj period je i period skromne prodaje i ispitivanja reakcije ljubitelja vina sa ovih prostora. Nakon pozitivnih reakcija i kritika, Đuričići su registrovali proizvodnju vina kao delatnost, tako da je porodična proizvodnja iz hobija prerasla u profesiju i njihova privredna aktivnost 2007. godine zvanično je registrovana pod imenom Hočanska vina doo.

Vinovu lozu Vinarija gaji na površini od nepunog hektara, a ostale potrebne količine grožđa otkupljuje od dugogodišnjih kooperanata. Već čitavu deceniju godišnja proizvodnja je 20-30 hiljada litara vina, u kojoj dominiraju „vranac“, „game“ i nešto manje „burgundac“. U ponudi je i roze vino, kao i rakija koja „odležava“ u hrastovim buradima.

Već nekoliko godina polovinu proizvodnje Vinarija „Đuričić“ prodaje na stranim tržištima – u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj i Švajcarskoj.

VINICA BRKIĆ

Porodična „Vinica Brkić“ jedna je od najstarijih i najpoznatijih u Velikoj Hoči, moglo bi se reći i u Metohiji, jer ima tradiciju dugu skoro dvesta godina. Posle različitih istorijskih dešavanja, u savremenom periodu porodična proizvodnja vina bila je mala sve do devedesetih godina prošlog veka, kada su se stvorili uslovi za privatnu inicijativu. Porodica Brkić tada je oživela proizvodnju vina. Kupovinom nove i moderne opreme povećan je obim proizvodnje, kao i kvalitet, ali to je standard na kome se i danas insistira.

„Vinica Brkić“ proizvodi tri vrste hočanskih vina – crno, belo i roze, kao i rakiju „lozu“. Učestvuje na mnogim sajmovima i izložbama, na kojima često osvaja različita priznanja i medalje za kvalitet svojih proizvoda.