Pod sloganom „Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, na Beogradskom sajmu otvoren je 51. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Svečana ceremonija otvaranja počela je intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju hora i orkestra Muzičke škole „Davorin Jenko“.

Sajam je otvorio Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, porukom da je cilj da se obrazovni sistem uredi tako da bude kvalitetan, raznovrstan i podsticajan kako za učenike tako i za nastavnike.

“Ulaganje u obrazovanje doprinosi napretku i razvoju celog društva i međunarodnom ugledu zemlje. Zbog toga je važno da nastavimo tradiciju održavanja ovog sajma, jer je to prilika da promovišemo naše nastavnike i učenike, ali i reformske korake koje sprovodimo svih ovih godina”, poručio je Ružić.

Ministar je podsetio da živimo u vremenu u kome se sve menja, ali ako nas pokreće znatiželja, granice ne postoje. Dodao je da sticanje znanja otvara šire perspektive i vrata novim mogućnostima i istakao da su prioritet opsežne reforme nastavnog i obrazovnog sistema.

“Nastavljamo modernizaciju i digitalizaciju nastavnog sistema u cilju poboljšanja kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti sistema obrazovanja. U kontinuitetu radimo na tome da što više digitalizujemo i unapredimo sistem, ali i da poboljšamo uslove učenja u školama”, rekao je Ružić.

Nakon obraćanja ministar Ružić je od direktorke Beogradskog sajma Danke Selić primio Diplomu Beogradskog sajma za kreativno osmišljen sajamski nastup i kontinuirano unapređenje sajamske manifestacije.

U terminu Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava odvijaće se u hali 2C će i ove jeseni za preko 100 hiljada posetilaca biti najkvalitetnija promocija znanja, obrazovanja, čitanja i usavršavanja.

Manifestacija će kao dokazano uspešna platforma za razmenu informacija na polju obrazovanja biti prilika za prezentaciju noviteta i savremenih nastavnih sredstava koja imaju značaj za unapređenje obrazovanja, i pregled branše za obrazovnu struku, kao i školarce svih uzrasta i njihove roditelje.

Sajam će i u novom izdanju predano ispratiti aktuelnosti i inovacije u politici obrazovanja i državnoj strategiji i prezentovati dragocenu zbirku informacija za godišnju orijentaciju, kako u obrazovno – vaspitnim ustanovama tako i za izbor obrazovanja i budućih karijera mladih iz Srbije i regiona.

Širok spektar mogućnosti za odabir daljeg školovanja, usavršavanja i budućih karijera

Ovogodišnji programski konceptom sajma i pratećim ckupovima obuhvaćeni su svi segmenti obrazovnog sistema tako da će posetioci, u zavisnosti od interesovanja, biti u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, savremenim nastavnim sredstvima, udžbenicima i ostalim edukativniim izdanjima, didaktičkim sredstvima i igrama koji podstiču kreativnost i motoriku i dr.

Deo izlagačkog programa čine i: profesionalna orijentacija, preduzetništvo, podsticaj na obrazovanje, doživotno učenje, transfer znanja, inkluzivno obrazovanje, negovanje talenata, međunarodna saradnja.

Eksperti i predstavnici obrazovnih institucija ukazaće na nove perspektive i koncepte iz oblasti obrazovanja i diskutovati o ključnim pitanjima da bi obrazovni sistem odgovorio velikim izazovima koje postavlja vreme u kome živimo.

Na jednom mestu će đaci srednjih škola, studenti, mladi profesionalci, kao i roditelji, moći da se upoznaju sa programima fakulteta iz Srbije i inostranstva, državnih i privatnih. Fakulteti i visoke škole predstviće svoje osnovne i master programe.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrovitelj manifestacije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrovitelj sajma, aktivno se uključilo u manifestaciju nastupanjem u svojstvu izlagača na izložbenom prostoru hale 2, nivo C, gde će biti predstavljene novine u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Rad i primere dobre prakse predstaviće vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski i učenički domovi, kao i učeničke zadruge. Posetioci će moći da čuju više informacija o toleranciji, razumevanju i zaštiti od vršnjačkog nasilja. Poseban program za posetioce pripremiće umetničke i muzičke škole.

Prateći program

Izlagački deo manifestacije upotpuniće sadržajan i interesantan prateći program.

Pored Pratećeg programa u Sali, odvijaće se i svakodnevne prezentacije na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i na štandovima izlagača.

Detalje pratećeg programa možete ovde da pogledate.

Školski dan – četvrtak, 27. oktobar

Školski dan, tradicionalno je na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajma knjiga namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora.

Izlagači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Radno vreme manifestacije:

23.10. (nedelja), 25.10. (petak), 28.10. (subota) i 30. 10. (nedelja) – od 10 do 21 sat

24.10. (ponedeljak), 25.10. (utorak), 26.10. (sreda) i 27.10. (četvrtak) – od 10 do 20 časova.

Cena ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za grupne posete (najmanje 20 osoba/učenika) 200 dinara, dok je parking 150 dinara po satu.

U terminu Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava na Beogradskom sajmu održava se

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga u halama 1, 1A, 2A, i 4.

Ulaznica sa Sajam knjiga važi i za Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.