Juče otvoren za posetioce, a danas uz svečanu ceremoniju, 52. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava u hali 2C Beogradskog sajma, održava se ove godine pod sloganom „Učinimo svet boljim“.

Manifestaciju koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, otvorila je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete Vlade Republike Srbije.

– Veliko mi je zadovoljstvo da vam svima poželim dobrodošlicu na 52. Sajam obrazovanja i budem vaš domaćin. Želim da naglasim koliko smo ponosni na naše mlade širom Srbije, ovo je vreme dece i decu treba da slušamo i učinimo svet boljim – istakla je ministarka.

Ministarka je podsetila koliko je obrazovanje danas, možda više nego ikad, važno za čoveka.

– Obrazovanje u Srbiji je dostupno na osam jezika nacionalnih manjina, čime se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti. Nastavićemo proces digitalizacije i modernizacije našeg školstva, a to ćemo sprovesti kroz različite projekte i u saradnji sa našim partnerima. Želimo da naš sistem bude održiv za učenike, prosvetne radnike i sve radnike naših škola. Naši obrazovni sistem kontinuirano teži ka progresu – rekla je Đukić-Dejanović.

Beogradski sajam, centar domaće i regionalne privrede, organizovanjem Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava nastavlja da pozicionira obrazovanje kao jedan od apsolutnih prioriteta doba u kome živimo. Znanje i obrazovanje predstavljaju temelj razvoja svakog društva i ključ za postizanje napretka u svim aspektima života.

Izložbeni program

Manifestacija je značajna godišnja svečanost koja okuplja sve relevantne aktere u oblasti obrazovanja i kao inspirativan skup edukativnih inovacija ima za cilj da promoviše, razmenu najboljih praksi i najnovija nastavna sredstva, učila i udžbenike i predstavi obrazovno-vaspitne ustanove i njihove programe.

Održavajući se tradicionalno paralelno sa Međunarodnim beogradskim sajmom knjiga, događaj je istinski hram znanja gde se susreću predstavnici obrazovnih institucija, pedagozi i nastavnici, istraživači i izdavači. Posetioce očekuje veoma uspešan spoj pedagogije, kreativnosti i tehnologije, stvarajući prostor za dijalog i razmenu ideja koje oblikuju budućnost obrazovanja.

Središnja tema manifestacije je, pored predstavljanja obrazovno-vaspitnih ustanova i promocija najnovijih nastavnih metoda i pristupa, kao i predstavljanje inovativnih nastavnih sredstava. Posetioci imaju priliku da istraže bogatstvo digitalnih resursa, interaktivnih platformi i edukativnih aplikacija koje transformišu učenje u dinamično iskustvo. Sajam predstavlja programe obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, savremena nastavna sredstva, udžbenike i ostala edukativna izdanja, didaktička sredstva i igre koje podstiču kreativnost, motoriku i dr.

Deo izlagačkog programa čine i: profesionalna orijentacija, preduzetništvo, podsticaj na obrazovanje, doživotno učenje, transfer znanja, inkluzivno obrazovanje, negovanje talenata, međunarodna saradnja.

Prateći program

Izlagački deo manifestacije upotpuniće sadržajan prateći program koji će se odvijati u Sali za prateći program u hali 2C, a pored stručnih predavanja, posetioci će biti u mogućnosti da prisustvuju i radionicama, promocijama, prezentacijama namenjene široj javnosti.

Pored programa u Sali, svakodnevni programi će se odvijati i na štandu Ministarstva prosvete kao i na štandovima izlagača.

Školski dan – četvrtak, 26. oktobar

Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izlagači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Sveukupno, atmosfera i program manifestacije osmišljeni su da podržala sve učenike u njihovom učenju i razvoju. Za profesionalce iz oblasti obrazovanja i nastavnih sredstava ovo je prostor za razmenu ideja, umrežavanje i sklapanje partnerstava između obrazovnih institucija, izdavača i tehnoloških inovatora.

Za 100 hiljada posetilaca, koje svake godine Beogradski sajam ugosti tokom Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajma knjiga, ova manifestacija nije samo događaj; to je prilika za pojedince i društvo da rastu, uče i prosperiraju kroz kulturu i obrazovanje.

Radno vreme 52. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava (kao i 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga):

21 – 22. 10. (subota i nedelja) od 10 do 21 sat,
23.10. (ponedeljak), 24.10. (utorak), 25.10. (sreda) i 26.10. (četvrtak) od 10 do 20 časova,
27.10. (petak), 28.10. (subota) i 29.10. (nedelja) od 10 do 21 sat.

Cena ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, za grupne posete (najmanje 20 osoba/učenika) 250 dinara po osobi.

Parking za automobile: 150 dinara po satu.