Na Beogradskom sajmu danas je svečano otvoren 50. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Pod sloganom „Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“ u halama 2B i 3A sajam će do nedelje 27. oktobra posetiocima, obrazovnoj struci kao i školarcima svih uzrasta i njihovim roditeljima, ponuditi relevantne informacije na polju obrazovanja.

Manifestaciju je otvorila Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koja je ukazala na značaj obrazovanja i usavršavanja, nastojanje Ministarstva da poboljša kvalitet obrazovanja, kako infrastrukturno, tako i kroz ulaganja u nastavne planove i programe.

Predstavljanje rada Ministarstva na sajmu na izložbenom prostoru hale 2, nivo B, biće usmereno na važne oblasti razvoja obrazovanja, a teme će obuhvatiti sve nivoe obrazovanja od predškolskog i osnovnog, preko srednjeg stručnog i umetničkog, do visokog obrazovanja i nauke.

Posebno mesto zauzimaju primeri dobre prakse uspešnih škola i predškolskih ustanova, kao i razvoj dualnog obrazovanja i preduzetništva.

Učešće Ministarstva u nizu aktuelnih projekata biće predstavljeno rezultatima i dostignućima koji su doprineli da se škola uključi u savremene društvene tokove.

Ministarstvo poziva sve posetioce sajma da razmene očekivanja i ideje kako bismo ZAJEDNO IMALI ŠKOLU KAKVU ŽELIMO.

Svečanom otvaranju Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava prisustvovala je zvanično najbolja mlada matematičarka Evrope, Jelena Ivančić, učenica 4. razreda Matematičke gimnazije, kojoj su ovom prilikom vaučer za putovanje na koje će otići sa svojom porodicom uručile državna sekretarka Anamarija Viček i generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Jelena je jedna od svega pet devojaka Matematičke gimnazije, od kada ova škola postoji, koja je počela da odlazi na Olimpijade već od prvog razreda srednje škole, i od tada osvaja medalje na takmičenjima širom sveta. Njen do sada najveći uspeh su ovogodišnja zlatna medalja na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Velikoj Britaniji, kao i specijalno priznanje – Mirzahani nagrada, koja nosi ime po čuvenoj iranskoj matematičarki Marjam Mirzahani, koja se dodeljuje najboljim devojkama za svaki kontinent. Evropska dobitnica je naša Jelena, a njeni rezultati bolji su od svih ostalih nagrađenih devojaka.

Na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava prisutni su svi segmenti obrazovnog sistema, a posetioci mogu da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, savremenim nastavnim sredstvima koja imaju značaj za unapređenje obrazovanja, udžbenicima i ostalim edukativnim izdanjima, didaktičkim sredstvima i igrama koji podstiču kreativnost i motoriku.

Deo izlagačkog programa čine i: profesionalna orijentacija, preduzetništvo, podsticaj na obrazovanje, doživotno učenje, transfer znanja, inkluzivno obrazovanje, negovanje talenata, međunarodna saradnja i dr.

Na jednom mestu će đaci srednjih škola, studenti, mladi profesionalci, kao i roditelji, moći da se upoznaju sa programima fakulteta iz Srbije i inostranstva, državnih i privatnih. Fakulteti i visoke škole predstviće svoje osnovne i master programe.

Izlagački deo manifestacije upotpuniće sadržajan i interesantan prateći program koji će se odvijati u Sali za prateći program u hali 2 nivo B, koji čine brojne promocije, prezentacije i predavanja namenjena široj javnosti, a svakodnevne prezentacije odvijaće se i na štandovima izlagača.

Školski dan, četvrtak, 24. oktobar, namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izlagači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Radno vreme manifestacije: 23. i 24. oktobra (sreda, četvrtak) od 10 do 20 časova, a 25, 26. i 27. oktobra (petak, subota i nedelja) od 10 do 21 čas.

Cena ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, za grupne posete 150 dinara, dok je parking 150 dinara po satu.