„Školski dan“, manifestacija koja kao najlepši cvet ukrašava Sajam obrazovanja i Sajam knjiga i promoviše želju za znanjem, čitanjem i učenjem, ljubav i životnu poeziju, otvorila je Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učinila je to u atmosferi dirljivih stihova devojčice petog razreda osnovne škole, posvećenih Ljubivoju Ršumoviću u znak zahvalnosti što nas decenijama obasipa ljubavlju, i obraćajući se učenicima srednje škole iz Koceljeve.

Poručila je školarcima da su im „danas otvorena vrata u svet znanja i mašte i da ponesu sa Sajma knjigu koju će zauvek zatvoriti u svojim srcima“. „Obrazovanje i vaspitanje“, rekla je ona, „sjedinjeno je kroz najlepši oblik – knjigu, a dečija poezija je najradikalniji oblik sučeljavanja humanističke sa tehničkom civilizacijom“.

Podsetila je da u „dečijoj mašti ružno biva pobeđeno lepim, zlo ljubavlju, a svet mašte postaje svet moguće budućnosti. Vaspitanje putem poezije je vaspitanje za humani svet“.

Tradicionalni „Školski dan“ namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Tim povodom, izlagači pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima, а pisci za decu i mlade razgovaraju sa malim i mladim čitaocima i potpisuju svoje knjige.