U cvećem ispunjenim halama 2A i 1A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma svečano je otvorena manifestacija posvećena prirodi kao izvoru života i edukaciji kako da sadnjom cveća i ozelenjavanjem gradova sačuvamo esencijalne resurse za opstanak biološke raznolikosti i ekosistema.

29. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlantFair i ove godine obogaćuju još tri velike tematske izložbe – 27. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 12. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 8. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije, a ovogodišnji sajam svečano je otvorila Milica Đurđević, državni sekretar u ovom ministarstvu.

– Zadovoljstvo je videti da izlagači dolaze iz cele Srbije, da se manifestacija upotpunjava i dodatnim sadržajima i izložbama kao i da je broj izlagača raste iz godine u godinu. Ovo je prilika da se okupimo i proslavimo lepotu, raznovrsnost i važnost hortikulture u našim životima.

Đurđević je istakla da je hortikultura više od sadnje cveća i ukrasnog bilja, jer je spoj umetnosti, nauke i strasti. Kroz hortikulturu stvaramo oaze mira i inspirišemo se lepotama prirode i oplemenjujemo prostor u kome živimo.

– Ova manifestacija, poznatija pod nazivom „Bašta u srcu grada“ je jedna od najznačajnijih u ovoj oblasti i time je zadovoljstvo ministarstva veće što može da je podrži i pomogne nastup izlagača. Možda je ovaj sajam prilika za neke od izlagača da istupe iz svojih lokalnih okvira i da plasiraju svoje proizvode na nekim novim tržištima, kao i prilika da se u narednoj godini pojave na međunarodnom tržištu. Naša podrška je simbol naše posvećenosti, promociji održive poljoprivrede i brige o životnoj sredini. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će uvek podržati ovakve manifestacije, jer su one najbolja promocija srpske poljoprivrede i srpskih proizvoda, navela je Đurđević.

Na svečanom otvaranju obratio se Dejan Dragićević, promo lice ovogodišnjeg Sajma hortikulture i prepoznatljiv televizijski autor emisija „Prva bašta Srbije“ RTS i Cvetni kutak, Agro TV. On je ljubiteljima baštovanstva poželeo dobrodošlicu na ovogodišnji sajam, centralnu cvetnu manifestaciju za celu Srbiju, uz savet da kupe sadnicu koju nemaju u svom vrtu i želju da se sajam održava minimum dva puta godišnje.

Dejan Dragićević, koji godinama širi ljubav prema hortikulturi i cveću i prenosi svoje znanje i iskustvo, tokom sajma će posetiocima deliti savete vezane za sadnju različitih biljaka i održavanje zelenila.

Manifestacija koja se održava od četvrtka 4. do nedelje 7. aprila 2024. godine nudi sve što je potrebno ljubiteljima hortikulture, donosi najnovije trendove i inovacije, bogatstvo raznolikosti biljaka i savete stručnjaka o održavanju vlastitih vrtova.

I ovogodišnji sajam obećava nešto posebno – ponudu raznovrsnog cveća koje pleni i oduzima dah, uz predstavljanje najbolje selekcije izlagača, uzgajivača, kao i predavanja i radionica koje će inspirisati i motivisati sve posetioce da svoje bašte, vrtove i terase učine još lepšim.

Izložbena ponuda obuhvatiće sve oblasti hortikulture – uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…

Sajam hortikulture pruža mogućnost kupovine direktno od proizvođača, koji će ponuditi bogat izbor sadnica najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa i sukulenata, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka, dok će jedan od izlagača ponuditi preko 200 vrsta bogumila.

Koncept Sajma hortikulture: četiri celine, sinteza stručnog i estetskog

Flora uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku.

Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

Darovi prirode i Organic Fest posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte. Pred posetiocima je prilika da vide, probaju i kupe lekovite čajeve i meleme, med i preparate od meda, proizvode lekovitog i aromatičnog bilja, gljive i šumske plodove, fitokozmetiku, fitofarmaciju, stručnu literaturu…

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alate i opremu za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova…

Stručni prateći program

Prateći program, kvalitetom i skupom učesnika pratiće izlagačku ponudu na ovoj manifestaciji, i posetiocima ponuditi platformu za promociju najnovijih trendova u svetu vrtlarstva i hortikulture.

Tokom Sajma hortikulture BeoPlantFair biće održana dva okrugla stola:

Udruženje Pejzažnih arhitekata Srbije tradicionalno učestvuje na Međunarodnom sajmu hortikulture, a povodom obeležavanja aprila – meseca pejzažne arhitekture, u četvrtak 4. aprila u 13 časova planiran je okrugli sto na temu „Dijalogom do (očuvanja) zelene infrastrukture“. Učesnici okruglog stola biće pejzažne arhitekte koje rade u javnim preduzećima i ustanovama u čijim nadležnostima su javne zelene površine i koji daju uslove za urbanističke planove i tehničku dokumentaciju. Predavači: Dušanka Stojanović Đorđević, Dušan Dejanović JКP Medijana Niš i Tatjana Obradović, savetnik za planiranje pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U petak 5. aprila u 12 časova biće održan drugi okrugli sto na temu „Stanje u oblasti cvećarstva i ukrasnog bilja u Srbiji“, na kome će panelisti biti: dr Danica Mićanović, koordinator Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja PКS, Milan Topalović, predsednik Grupacije – rasadnik Topalović, Кolinda Hrehorović, rukovodilac grupe za voće, povrće, alkoholna pića i cveće, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u prof. dr Dragana Skočajić, Udruženje za pejzažnu hortikulturu Srbije.

Još praktičnih saveta doneće predavanja organizovana u okviru pratećeg programa na teme:

 • Fotinije i prunusi (sadnja, gajenje i prihrana ), predavač: Ivica Ilić , rasadnik Ilić, Кaona;
 • Sve o ružama (sadnja, uzgoj, orezivanje i prihrana), predavač: Milan Topalović, Rasadnik Topalović, Lipolist;
 • Upotreba korenskih barijera u urbanim sredinama, predavači iz Urban Gardena;
 • Bambusi – Sadnja i održavanje, predavač: Miro Ilić, Garen cerkom;
 • Balkonske cvetnice – Kako da vam terasa bude lepa i cvetna, predavač Dragan Sajić, Garden;
 • Lišćari i četinari, predavač: Dragan Gajić, Lepo Polje;
 • Bogumile, predavač Dragiša Stamenković, Rasadnik Stamenković, Čačak;
 • Orhideje, predavač Vladan Milutinović i
 • Kada krenuti sa priprema oko uređenja vrta, predavač Vlada Milutinović.

Tokom Sajma hortikulture BeoPlantFair biće održane dve izložbe:

 • izložba Pejzažnih arhitekata i hortikulture i
 • izložba „Cvetom cvetaj“ autorke Nataše Komatine.

Nagrade stručnog žirija

Za učesnike sajma i ove godine predviđene su nagrade stručnog žirija za raznovrsnost, kvalitet i prezentaciju prikazanih sadržaja.

Pred nama su nezaboravni dani na Sajmu hortikulture, od četvrtka do nedelje 4 – 7. aprila 2024. godine.

Bez obzira da li ste strastveni baštovan, početnik ili jednostavno ljubitelj prirode, pronaći ćete nešto za sebe na Sajmu BeoPlantFair .

U jedinstvenoj atmosferi koju samo ovaj sajam može da pruži, uživajte u prilici da se opustite u prirodnom okruženju, razmenite iskustva s drugim zaljubljenicima u cveće i budite deo naše zajednice koja slavi ljubav prema prirodi i uređenju i očuvanju okoline.

„Ne čekajte da vam neko donese cveće. Zasadite svoju baštu i ukrasite svoju dušu.“
Luter Berbank

Ove godine, Sajam hortikulture održava se istovremeno kada i 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, što posetiocima i izlagačima širi značaj i mogućnosti i jedne i druge manifestacije.

Izuzetna pogodnost za posetioce je činjenica da karta kupljena za ovaj sajam važi i za 44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, koji se od 4. do 8. aprila održava u susednim halama – 1 i 4. Važi obrnuto i za karte kupljene za Sajam nautike, lova i ribolova.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme:

ČET – SUB 4 – 6. aprila: 10 do 19 časova
NED 7. aprila: 10 do 16 časova

Cena ulaznice je 500 dinara, a grupne ulaznice 300 dinara (za grupe veće od 20 osoba).

Cena parkinga za automobile je 150 din. po satu.