У цвећем испуњеним халама 2А и 1А и на отвореном простору Београдског сајма свечано је отворена манифестација посвећена природи као извору живота и едукацији како да садњом цвећа и озелењавањем градова сачувамо есенцијалне ресурсе за опстанак биолошке разноликости и екосистема.

29. Међународни сајам хортикултуре БеоПлантФер и ове године обогаћују још три велике тематске изложбе – 27. Изложба лековитог биља и препарата од меда Дарови природе, 12. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме МотоПлантЕкспо и 8. Изложба органске производње Органик Фест.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије је покровитељ и један од најактивнијих учесника и мотиватора ове манифестације, а овогодишњи сајам свечано је отворила Милица Ђурђевић, државни секретар у овом министарству.

– Задовољство је видети да излагачи долазе из целе Србије, да се манифестација употпуњава и додатним садржајима и изложбама као и да је број излагача расте из године у годину. Ово је прилика да се окупимо и прославимо лепоту, разноврсност и важност хортикултуре у нашим животима.

Ђурђевић је истакла да је хортикултура више од садње цвећа и украсног биља, јер је спој уметности, науке и страсти. Кроз хортикултуру стварамо оазе мира и инспиришемо се лепотама природе и оплемењујемо простор у коме живимо.

– Ова манифестација, познатија под називом „Башта у срцу града“ је једна од најзначајнијих у овој области и тиме је задовољство министарства веће што може да је подржи и помогне наступ излагача. Можда је овај сајам прилика за неке од излагача да иступе из својих локалних оквира и да пласирају своје производе на неким новим тржиштима, као и прилика да се у наредној години појаве на међународном тржишту. Наша подршка је симбол наше посвећености, промоцији одрживе пољопривреде и бриге о животној средини. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће увек подржати овакве манифестације, јер су оне најбоља промоција српске пољопривреде и српских производа, навела је Ђурђевић.

На свечаном отварању обратио се Дејан Драгићевић, промо лице овогодишњег Сајма хортикултуре и препознатљив телевизијски аутор емисија „Прва башта Србије“ РТС и Цветни кутак, Агро ТВ. Он је љубитељима баштованства пожелео добродошлицу на овогодишњи сајам, централну цветну манифестацију за целу Србију, уз савет да купе садницу коју немају у свом врту и жељу да се сајам одржава минимум два пута годишње.

Дејан Драгићевић, који годинама шири љубав према хортикултури и цвећу и преноси своје знање и искуство, током сајма ће посетиоцима делити савете везане за садњу различитих биљака и одржавање зеленила.

Манифестација која се одржава од четвртка 4. до недеље 7. априла 2024. године нуди све што је потребно љубитељима хортикултуре, доноси најновије трендове и иновације, богатство разноликости биљака и савете стручњака о одржавању властитих вртова.

И овогодишњи сајам обећава нешто посебно – понуду разноврсног цвећа које плени и одузима дах, уз представљање најбоље селекције излагача, узгајивача, као и предавања и радионица које ће инспирисати и мотивисати све посетиоце да своје баште, вртове и терасе учине још лепшим.

Изложбена понуда обухватиће све области хортикултуре – узгајање цвећа и цветног материјала, производњу садница и семенског материјала, воћарство, виноградарство, пчеларство, гајење лековитог биља, узгој и одржавање зелених површина, механизацију за хортикултуру, заливне системе, пластенике, средства за прехрањивање и заштиту, пејзажну архитектуру…

Сајам хортикултуре пружа могућност куповине директно од произвођача, који ће понудити богат избор садница најлепшег цвећа, четинара и украсног биља, кактуса и сукулената, сезонског цвећа, зачинских и ароматичних биљака, док ће један од излагача понудити преко 200 врста богумила.

Концепт Сајма хортикултуре: четири целине, синтеза стручног и естетског

Флора укључује садне и семенске материјале, декоративне биљке, производњу и прераду воћа и поврћа, унутрашњу декорацију, системе заливања, стаклене баште, машине за хортикултуру, средства за прихрањивање и заштиту биљака, те биљну фармацију и козметику.

Зелени дизајн се бави уређењем ентеријера и екстеријера, одржавањем башта, паркова и шума, дендро материјалом, уз презентацију стручне литературе и публикација.

Дарови природе и Органик Фест посвећени су печуркама и шумским плодовима, меду и производима од меда, лековитим чајевима, мелемима и балзамима, производњи лековитог и ароматичног биља, органској производњи и баштованству, органским производима и здравој храни уопште. Пред посетиоцима је прилика да виде, пробају и купе лековите чајеве и мелеме, мед и препарате од меда, производе лековитог и ароматичног биља, гљиве и шумске плодове, фитокозметику, фитофармацију, стручну литературу…

МотоПлантЕкспо традиционално окупља излагаче, произвођаче и дистрибутере парковских и баштенских машина и опреме, мале пољопривредне, транспортне и хортикултурне механизације, машина и алата за шумарство, заливних система и пластеника, парковског мобилијара, дечјих игралишта, фитнес и спортских терена, алате и опрему за баштованство, разне врсте материјала за уређење башта и вртова…

Стручни пратећи програм

Пратећи програм, квалитетом и скупом учесника пратиће излагачку понуду на овој манифестацији, и посетиоцима понудити платформу за промоцију најновијих трендова у свету вртларства и хортикултуре.

Током Сајма хортикултуре БеоПлантФер биће одржана два округла стола:

Удружење Пејзажних архитеката Србије традиционално учествује на Међународном сајму хортикултуре, а поводом обележавања априла – месеца пејзажне архитектуре, у четвртак 4. априла у 13 часова планиран је округли сто на тему „Дијалогом до (очувања) зелене инфраструктуре“. Учесници округлог стола биће пејзажне архитекте које раде у јавним предузећима и установама у чијим надлежностима су јавне зелене површине и који дају услове за урбанистичке планове и техничку документацију. Предавачи: Душанка Стојановић Ђорђевић, Душан Дејановић ЈКП Медијана Ниш и Татјана Обрадовић, саветник за планирање при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У петак 5. априла у 12 часова биће одржан други округли сто на тему „Стање у области цвећарства и украсног биља у Србији“, на коме ће панелисти бити: др Даница Мићановић, координатор Групације произвођача цвећа и украсног биља ПКС, Милан Топаловић, председник Групације – расадник Топаловић, Колинда Хрехоровић, руководилац групе за воће, поврће, алкохолна пића и цвеће, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у проф. др Драгана Скочајић, Удружење за пејзажну хортикултуру Србије.

Још практичних савета донеће предавања организована у оквиру пратећег програма на теме:

  • Фотиније и прунуси (садња, гајење и прихрана ), предавач: Ивица Илић , расадник Илић, Каона;
  • Све о ружама (садња, узгој, орезивање и прихрана), предавач: Милан Топаловић, Расадник Топаловић, Липолист;
  • Употреба коренских баријера у урбаним срединама, предавачи из Урбан Гардена;
  • Бамбуси – Садња и одржавање, предавач: Миро Илић, Гарен церком;
  • Балконске цветнице – Како да вам тераса буде лепа и цветна, предавач Драган Сајић, rs;
  • Лишћари и четинари, предавач: Драган Гајић, Лепо Поље;
  • Богумиле, предавач Драгиша Стаменковић, Расадник Стаменковић, Чачак;
  • Орхидеје, предавач Владан Милутиновић и
  • Када кренути са припрема око уређења врта, предавач Влада Милутиновић.

Током Сајма хортикултуре БеоПлантФаир биће одржане две изложбе:

  • изложба Пејзажних архитеката и хортикултуре и
  • изложба „Цветом цветај“ ауторке Наташе Коматине.

Награде стручног жирија

За учеснике сајма и ове године предвиђене су награде стручног жирија за разноврсност, квалитет и презентацију приказаних садржаја.

Пред нама су незаборавни дани на Сајму хортикултуре, од четвртка до недеље 4 – 7. априла 2024. године.

Без обзира да ли сте страствени баштован, почетник или једноставно љубитељ природе, пронаћи ћете нешто за себе на Сајму БеоПлантФер .

У јединственој атмосфери коју само овај сајам може да пружи, уживајте у прилици да се опустите у природном окружењу, размените искуства с другим заљубљеницима у цвеће и будите део наше заједнице која слави љубав према природи и уређењу и очувању околине.

„Не чекајте да вам неко донесе цвеће. Засадите своју башту и украсите своју душу.“
Лутер Бербанк

Ове године, Сајам хортикултуре одржава се истовремено када и 44. Међународни сајам наутике, лова и риболова, што посетиоцима и излагачима шири значај и могућности и једне и друге манифестације.

Изузетна погодност за посетиоце је чињеница да карта купљена за овај сајам важи и за 44. Међународни сајам наутике, лова и риболова, који се од 4. до 8. априла, одржава у суседним халама – 1 и 4. Важи обрнуто и за карте купљене за Сајам наутике, лова и риболова.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време:

ЧЕТ – СУБ 4 – 6. априла: 10 до 19 часова
НЕД 7. априла: 10 до 16 часова

Цена улазнице је 500 динара, а групне улазнице 300 динара (за групе веће од 20 особа).

Цена паркинга за аутомобиле је 150 дин. по сату.