Uz slogan „Dođite da zajedno zakoračimo u drugu mladost“, na Beogradskom sajmu otvoren je 5. „BG sajam za treće doba“. Slogan je istovremeno i poziv za najstarije sugrađane da ovu manifestaciju posete danas ili sutra, da pogledaju bogatu ponudu koju su izlagači pripremili za njih, uživaju u kulturno-zabavnim dešavanjima, takmičenjima, igrama, druženju i svim ostalim stvarima koje interesuju penzionere.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Govoreći na svečanom otvaranju, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da je odnos države prema građanima, naročito starijim i invalidima, najbolji način da se oceni jedna zemlja. Navodeći da su stariji sugrađani zaslužili siguran, dostojanstven i kvalitetan život, on je dodao da je došlo vreme da penzioneri ubiraju plodove reformi, iako one još nisu završene. Ministarstvo na čijem je čelu nalazi se na Sajmu zato što je porodica osnova društva, a međugeneracijska saradnja veoma važna.

Pre nego što je „BG sajam za treće doba“ proglasio otvorenim, Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, izrazio je zadovoljstvo što su reforme dale rezultate, što su penzije redovne i što se očekuje njihovo dalje povećanje.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

– Napredak je tesno povezan sa povećanjem zapošljavanja, jer je jaka ekonomija najbolja socijalna politika, pošto se u suprotnom ona pretvara u socijalnu pomoć. Zadatak države je da obezbedi uslove za društvenu uključenost pripadnika trećeg doba, da društvo uredi tako da penzioneri imaju više vremena a manje stresa. U godinama treba uživati, jer starost može da bude lepa. Pošto je osećaj pripadnosti veoma važan, najmanje što država može da obezbedi je prostor za stare. Ako u Danskoj ima 80 hiljada klubova, mi valjda možemo da obezbedimo po jedan u svakoj lokalnoj samoupravi. Želim vam da budete srećni i zdravi, poručio je Rasim Ljajić penzionerima i 5. „BG sajam za treće doba“ proglasio otvorenim.