„Senior media“ i ove godine, četvrti put zaredom, 24. i 25. maja na Beogradskom sajmu organizuje Sajam za treće doba (55+). U organizovanju ove manifestacije učestvuju i Beogradski sajam, Gerontološki centar, RJ Dnevni centri i klubovi Beograda. Sajmu namenjenom starijim sugrađanima tradicionalnu podršku pružaju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Skupština grada Beograda, Fond PIO, Gradski zavod za javno zdravlje, Udruženje penzionera i Udruženje pacijenata.

Ova jedinstvena manifestacija, koji doprinosi kvalitetnijem životu u trećem dobu, okuplja seniore – korisnike najrazličitijih usluga namenjenih njima i porodicama, kao i one koji imaju šta da im ponude.

Na jednom mestu svim posetiocima dostupne su raznovrsne usluge, popusti, pokloni, programi i proizvodi koji za cilj imaju podsticanje aktivnog života populacije 55+.

Posetioci na Sajmu mogu da provere svoje zdravstveno stanje i saznaju tajne pravilne ishrane, da učestvuju u zabavnim radionicama i nagradnim igrama, osvoje vredne poklone i brojne popuste, saznaju i odaberu kako da ispune svoje slobodno vreme i zaborave na usamljenost.

Jedan od slogana manifestacije – „Dođite da zajedno zakoračimo u drugu mladost“, potpuno se uklapa u brojne aktivnosti u okviru koncepta aktivnog starenja, koje Ministarstvo, različiti državni organi i institucije promovišu već godinama. Koncept se realizuje kroz veliki broj besplatnih programa, koji se menjaju iz meseca u mesec – stariji sugrađani imaju priliku da posećuju časove jezika, različite radionice, a najposećenije su obuke za rad na računarima. U Beogradu trenutno radi 25 klubova za stare, a do kraja godine će biti otvoreno najmanje još dva kluba.

Sajam za treće doba prethodnih godina posetilo je više od 100 hiljada ljudi, a svoju ponudu za najstarije sugrađane ove godine imaće više od 70 izlagača. Zainteresovani penzioneri imaće priliku da dobiju savete stručnjaka o zdravoj ishrani, preventivnim pregledima i zaštiti, a izlagači će posetiocima na Sajmu ponuditi i niz posebnih pogodnosti. Tu će, kao i prethodnih godina, biti i gradska preduzeća koja će posetiocima davati sva potrebna obaveštenja.

Na Sajmu će biti predstavljeni i centri za socijalni rad, kojima se prvo obraćaju ljudi kojima je potrebna pomoć. Stariji sugrađani dobiće informacije o mogućnostima za ostvarivanje različitih prava. Grad Beograd predstaviće i rad gerontodomaćica, kojih trenutno ima 650 i svakodnevno brinu o 2.630 ljudi.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam za treće doba održava se u hali 3. Sajam je za posetioce otvoren od 10 do 17 časova. Ulaz je besplatan.