Uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Skupštine grada Beograda, Fonda PIO, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Udruženja penzionera i Udruženja pacijenata, na Beogradskom sajmu svečano je otvoren Sajam za treće doba (55+). Četvrti sajam namenjen starijim sugrađanima i ove godine je organizovala „Senior media“, u saradnji sa sa Beogradskim sajmom, Gerontološkim centrom, RJ Dnevni centri i klubovi Beograda.

Reč je o manifestaciji na kojoj najstariji imaju priliku da pokažu sve svoje aktivnosti, ali i način na koji čuvaju dobri duh Beograda iz starih vremena. Istovremeno, na Sajmu 55+ i mladi i Beograd pokazuju da brinu o svojim sugrađanima koji su zašli u treće doba. A za sve njih, više od 70 izlagača pripremilo je odgovarajuću ponudu, vezanu za sve segmente života.

Naglašavajući da je ovo jedinstvena manifestacija, Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, rekao je na svečanom otvaranju da je kroz hale Beogradskog sajma, od osnivanja manifestacije do danas, prošlo više od 25 hiljada penzionera. Uz napomenu da oni na jednom mestu mogu da se upoznaju sa socijalnom politikom, da kontaktiraju sa lekarima i farmaceutima, ali i da se druže i zabavljaju, gradonačelnik je rekao:

– Naši najstariji sugrađani znaju da vodimo odgovornu socijalnu politiku, da smo za dve godine otvorili pet novih klubova i angažovali brojne gerontodomaćice. Organizovali smo i zajedno bili na brojnim izletima, krstarili smo Savom i Dunavom, ali to je naš način da im se zahvalimo. Posebno želim da istaknem da nigde nisam video više osmeha, pozitivne energije, znanja i umeća nego u klubovima i na mestima gde se okuplja upravo ova generacija.

Penzionerima se obratio i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je rekao da je lepo što se na Sajmu okuplja i druži više generacija, jer u dvomilionskom gradu niko ne zaslužuje da bude sam:

– Drago mi je i što su neki od vas poveli unučiće, jer – ovo je godina međugeneracijske solidarnosti i treba da budemo zajedno, da se družimo. Uvek kada je trebalo – bili ste tu – i kad su bile poplave, i kad se štedelo, uvek najveći teret preuzimate na sebe, samo da bude bolje deci i unucima. Moramo da vam se zahvalimo na odricanju, borbenosti, na tome što ste sačuvali budućnost svoje dece. Ako naredne generacije budu davale i mnogo manje, ovo će biti srećna zemlja, zaključio je Vulin.

Sajam za treće doba održava se 24. i 25. maja u hali 3. Za posetioce je otvoren od 10 do 17 časova. Ulaz je besplatan.