Na Beogradskom sajmu otvoren je 6. Sajam tekstila. Manifestacija traje do subote, 3. marta i ima 43 izlagača iz Srbije, Turske, Kine, Hrvatske i Austrije.

Sajam tekstila otvorio je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, rekavši da će turski investitori za dva do tri meseca otvoriti fabrike tekstila u Lazarevcu i Kragujevcu, donete su odluke i o otvaranju fabrika u Aleksincu i Kraljevu, a pregovara se i otvaranju pogona u Malom Zvorniku.

– Domaća industrija tekstila se oporavlja, ali još nije dostigla nivo koji je imala u bivšoj Jugoslaviji. U Srbiji ima dve hiljade tekstilnih firmi, u njima radi 8.500 radnika više nego 2012. godine, a proizvodnja i izvoz su prošle godine bili veći za po 15 odsto u odnosu na 2016. godinu. Najveći problem domaće tekstilne industrije je nedostatak sirovina – uvozi se 90 odsto potrebnih sirovina, najviše iz Italije, Turske i Kine, rekao je Ljajić.

Otvoren 6. Sajam tekstila

On je istakao da je cilj manifestacije upravo to – da u Srbiji bude otvorena fabrika za proizvodnju sirovina za tekstil, da će to možda biti baš neko od izlagača, ali cilj je i da Sajam tekstila preraste u regionalno okupljanje privrednika iz ove delatnosti.

Manifestacija je i potvrda dobrih odnosa Srbije i Turske, jer je godišnja robna razmena dve zemlje uvećana na 900 miliona dolara.