Još se nismo dovoljno oporavili od praznične euforije a već ulazimo u ozbiljan svet sajamskih čuda, od kojih svi zajedno živimo.

Vidi se to već i po početnom, januarsko-februarskom delu prolećne sezone na Beogradskom sajmu, koji završava ni manje ni više nego 45. Međunarodnim sajmom turizma u Beogradu, najvećim i najposećenijim te vrste u regionu, koji će se održati od 22. do 25 februara 2024. godine u halama 1 i 4.

Pod sloganom „Avantura počinje ovde!“ ovaj susret kultura i avantura promovisaće nove destinacije, first minute ponude, domaće i inostrane smeštajne kapacitete, turističke regije i atrakcije. Na sajmu će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.

I ove godine posetioci će iz velike ponude, već prema svojim afinitetima, moći da izaberu porodična putovanja, daleke i egzotične destinacije, putovanja za mlade, city break, odmor i oporavak u banjama, spa vikende na planinama, eko i aktivni turizam, kongresna dešavanja…

Za one čija sledeća avantura počinje upravo na Sajmu turizma na Beogradskom sajmu, ovogodišnje otkrivanje nekog novog sveta uključuje istraživanje najnovijih inovacija u turističkoj industriji, upoznavanje sa najnovijim tehnološkim trendovima koji će unaprediti putovanje, bilo da je reč o digitalnim vodičima, pametnim putnim aplikacijama ili ekološki održivim putovanjima. Tu su i stručnjaci iz industrije koji će objasniti kako se turizam prilagođava savremenim potrebama putnika.

HORECA 2016.

U isto vreme, i pod okriljem Sajma turizma, u hali 2 Beogradskog sajma će od 22. do 25. februara biti održan i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme „Horeca – Oprema“, koji će pod sloganom „Poslužite se“ okupiti brojne domaće i inostrane kompanije iz najrazličitijih oblasti u vezi sa ugostiteljskim delatnostima koje svaku turističku ponudu dižu na viši nivo – proizvodnjom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opremom za kuhinje, restorane i barove. Tu su i posteljina i peškiri, sredstava za održavanje, proizvođači hrane i pića i dr.

Ovaj veliki multimedijalni događaj svim učesnicima i posetiocima omogućiće poslovne kontakte, upoznavanje, umrežavanje i uspostavljanje poslovnih odnosa i partnerstva za dalju saradnju. A svi ovi aspekti zajedno čine Sajam turizma na Beogradskom sajmu najvažnijim godišnjim događajem u promociji, razvoju i unapređenju turističke industrije regiona.

Međutim, Turizam i Horeca – Oprema samo su finale, vrh užarenog brega prvog dela prolećne agende Beogradskog sajma, koja već od 25. do 27. januara počinje petim izdanjem vodećeg regionalnog sajamsko-konferencijskog događaja u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva – manifestacijom Agro Belgrade 2024.

Više od 500 izlagača iz regiona i sveta predstavlja dostignuća u oblastima svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, sistema protivgradne zaštite, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća i drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede. Tokom tri dana ovog vrhunskog sajamsko-konferencijskog događaja biće organizovane i stručne konferencije i sastanci na kojima će eminentni stručnjaci i predstavnici institucija, organizacija i kompanija te predstavnici velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera aktuelizovati teme iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, tržišta voća i povrća, klimatskih promena i njihovog uticaja na promene u proizvodnji voća i povrća i brojne druge.

Početak februara, od 8. do 10, u hali 3 Beogradskog sajma, rezervisan je za Balkan Textile 2024, poslovnu manifestaciju koja okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, a pored najboljih tkanina, izlagači na Sajmu prikazuju i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

Cilj je najbolji način da izvoznici pronađu uvoznike, domaće proizvođače i velike trgovce na malo koji podstiču potražnju i time proširuju svoje kanale prodaje u Srbiji. Sajam je zamišljen kao unosna platforma i neizostavna šansa za privilegovane učesnike, gde su vrhunski proizvodi, oprema i mašine u tekstilnom sektoru predstavljeni od strane izlagača iz različitih zemalja publici uspešnih preduzetnika koji imaju motivaciju i kapital da ulažu u nove poslovne poduhvate. Sajam svojim ekskluzivnim učesnicima nudi najefikasniji način za osvajanje tržišnog udela u zemlji gde će se spojiti ponuda i tražnja pod jednim krovom kako bi kompanije izvoznice iskoristile prilike u Srbiji i povećale obim izvoza.

Konačno, februar će obeležiti i 15. Državni pčelarski sajam, koji će biti održan u hali 2 Beogradskog sajma 10 – 11. februara 2024. „Slatki sajam“ je međunarodna izložbeno-prodajna manifestacija koju organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije, a posetioci imaju priliku da vide kompleksan prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaj i program. Sajam je prilika da se, pored meda i drugih pčelinjih proizvoda, po najpovoljnijim uslovima nabavi i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali.

Dobro došli na početak još jedne uspešne poslovne godine Beogradskog sajma!