Promocija knjige „Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave“ autora Siniše Škarice održana je u petak, 27. oktobra na Sajmu medija u Beogradu uz prisustvo velikog broja posetilaca, ljudi iz sveta kulture i umetnosti. Na promociji knjige prisustvovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Njegova ekselencija gospodin Gordan Bakota.

Knjigu su predstavili Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa i izdavač, Natalija Cajić, urednica knjige i predstavnica Jugotona, ugledni novinari i rock kritičari Peca Popović i Petar Janjatović, a na kraju se prisutnima obratio i autor knjige, legendarni urednik Jugoton Croatia Recordsa Siniša Škarica.

Antologijska knjiga „Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave” svedoči o stvaranju najbogatije muzičke arhive na ovim prostorima. Knjigu je napisao Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu, čije su višedecenijske beleške i eseji napokon ovekovečeni i predstavljaju svojevrsnu čitanku o rođenju Jugotona, od 1947. godine pa sve do pune zrelosti 1969. godine. Biografija ex-yu diskografije nastala je iz pera njenog osvedočenog poznavaoca koji u predgovoru knjige napominje:

„Ako 70 godina danas u ljudskom veku i nije bogzna šta, za tvrtku je takvo trajanje samo po sebi vredno svakog poštovanja. Ako pri tome takva tvrtka zauzima istaknuto mesto u kulturnom i uopšte društvenom životu jedne države do te mere da njeno ime postane simbol čitave delatnosti (bez obzira na to što ga je, nakon tri četvrtine pređenog puta, kao što znamo, menjala); ako u svom arhivu čuva deo kulturnog – naročito muzičkog – nasleđa čak šest država, odnosno njihovih naroda i nacionalnih manjina (pohranjena su i govorna, književna i glumačka, te dečja izdanja), a reč je o gotovo devedeset hiljada snimaka razmeštenih na više od osamnaest hiljada artefakata; ako je i u ovom trenutku najveći hrvatski diskografski izdavač, uprkos tome – ili upravo zbog toga – što svojom aktuelnom programskom politikom neguje isključivo domaći repertoar, onda možemo govoriti ne samo o poštovanju nego i o štovanju tvrtke koja je izrasla u društveno-kulturnu ikonu“.

O novoj knjizi Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa je rekao:

– Slavimo ovaj jubilej s velikom radošću i očekivanjima. Punog srca dajem podršku nastanku ove epohalne knjige mog dragog prijatelja i saradnika Siniše Škarice, dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika. Siniša je svedok i aktivan hroničar mita o muzici i priča iz Dubrave, iz naše zajedničke tvornice glazbe.

Na preko 400 stranica čitaoci će upoznati muziku čitajući o njoj. Uz brojne slike pevača i grupa, kultna izdanja ploča i singlica, festivalima, začetku rocka na ovim prostorima i još puno zanimljivosti saznaćete čitajući priče iz Dubrave.