Peti Sajam medija bio je izvanredna prilika za svečano finale jedne izvanredne medijske, društvene i kulturne manifestacije – Šestog međunarodnog konkursa karikatura „Aleksandar Klas“ u organizaciji „Ilustrovane Politike“.

Na ovogodišnji konkurs pod motom „Aleksandar Klas crta za vas“, a na kojem nije bilo tematskih ograničenja, pristiglo je 858 karikatura od 218 autora iz 41 zemlje sa svih kontinenata. U uži izbor ušlo je 100 karikatura, a žiri je konačno dodelio dve prve nagrade, po jednu drugu i treću, a deset radova je nagradio diplomama.

Prvu nagradu podelili su Vladimir Hahanov iz Rusije i Marko de Anđelis iz Italije, a drugu i treću su, po oceni žirija, zaslužili domaći autori Jovo Škomac i Goran Ćeličanin.

Diplomama su se okitili Lu Nan iz Kine, Slobodan Srdić iz Srbije, Behnam Pormehdi iz Irana, Bogdan Petri i Horia Krišan iz Rumunije, Eriko Junkeira Ajres iz Brazila, Ilja Kac iz Izraela, Ngai Oo U Han Kji iz Mjanmara, Slobodan Butir iz Hrvatske, Halit Kurtulmuš iz Turske i Jakša Vlahović iz Srbije.

Učesnici u svečanosti dodele nagrada na glavnoj bini Sajma medija – Sanja Lazarević, v.d. glavnog i odgovornog urednika „Ilustrovane Politike“, Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i bivši glavni urednik ovog lista, Špiro Radulović, karikaturista i urednik konkursa, i Radmila Grbović, urednik enigmatskog dodatka u “Ilustrovanoj Politici” – podsetili su da je svetski poznati Aleksandar Klas bio karikaturista tog lista od prvog broja 1958. godine do penzionisanja. „Aleksandar Klas crta za vas“ bio je moto ovog inače najnagrađivanijeg karikaturiste u svetu, sa preko stotinu nagrada na najpoznatijim svetskim konkursima karikature, zbog čega je dospeo u Ginisovu knjigu rekorda 1990. godine.