Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC – Pametni i sigurni gradovi, nastao je kao logična evaluacija svog poznatog prethodnika posvećenog visokim tehnologijama u funkciji javne i privatne bezbednosti. Ovogodišnjim, 6. iSEC-om dominiraju visoke tehnologe u funkciji svih ostalih urbanih servisa svojstvenih “pametnim i sigurnim gradovima”. Digitalni i mobilni tempo života pred savremeno društvo ultimativno postavljaju uslov održive, “cirkularne” ekonomije, tj. upotrebe zelenih tehnologija, kao i povećanja energetske efikasnosti. U sinergiji, ovi faktori povezuju se u korist još bezbednijih i “pametnijih” urbanih zajednica, a kako – pokušaće da objasni upravo iSEC koji sledi.

U hali 1 Beogradskog sajma, od 4. do 6. oktobra 2017, stručnoj javnosti će se predstaviti više od 50 domaćih i stranih izlagača i kompanije iz jugoistočne Evrope, a očekuje se i više od 3.000 poslovnih posetilaca – proizvođača, projektanata, montažera, distributera, stručnjaka iz strukovnih udruženja. Njihov zajednički interes su najsavremenija IT rešenja za nadzor, monitoring, senzorsku detekciju i merenje, automatizaciju, bezbednost i softversko-hardverska pametna rešenja u okviru raznovrsnih oblasti – od javne bezbednosti, bezbednosti imovine, lica i poslovanja, bezbednosti i upravljanju kritičnom infrastrukturom, te korporativne bezbednosti, preko upravljanja saobraćajem, zdravstvom, školstvom, transportom i pametnim zgradama, sve do različitih oblika nadzora u trgovini, bankarstvu, elektronskoj upravi, hotelijerstvu ili socijalnim mrežama.

U istom terminu, na istom mestu – u hali 1, odražavaju se još dva kompatibilna međunarodna sajma – Međunarodni sajam energetike i Međunarodni sajam zaštite životne sredine EcoFair. Pod zajedničkim, integrativnim sloganom “Nova energija – pametni gradovi” ovaj sinergični multidisciplinarni trio manifestacija treba da ponudi respektabilne odgovore na pitanja o suštinskoj povezanosti energije, energetske efikasnosti, životne sredine, bezbednosti i pametnog upravljanja gradovima, nekih od ključnih tema današnjice.

Sajam će za posetioce biti otvoren od srede do petka, 4-6. oktobra, od 10 do 17 časova. Cena ulaznica za neregistrovane posetioce je 250 dinara, za studente sa indeksom 100 dinara, koliko koštaju i ulaznice za grupne posete. Parking se plaća 100 dinara po satu.