Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije

Petnaesti Međunarodni sajam energetike, 16. Međunarodni sajam ekologije i zaštite životne sredine – Ecofair i 7. Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC počeli su sa radom u sredu, 2. oktobra 2019, u hali 1 Beogradskog sajma. Svečanom otvaranju ovih manifestacija prisustvovali su brojni državni zvaničnici, privrednici, gosti, izlagači i posetioci.

Obraćajući se prisutnima, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan založio se za stanje u kojem bi zaštita životne sredine bila važna za svakog građanina i za svačiji život, za privredu i društvo u celini. Ministarstvo je i u proteklih godinu dana pokušavalo da ovaj kompleks pitanja stavi u pravi kontekst i na pravi kolosek i da na tom planu poveže najvažnije aktere u našem društvu.

Naše voda za piće je, na primer, deo geostrateške slike planete, podsetio je Trivan. Svaka priča o opasnom otpadu je pitanje našeg zdravlja ali i potencijalnog kriminala. Zbog toga se na svoj način tiče i Tužilaštva i Bezbednosne agencije. Aktuelne probleme sa iskorišćavanjem reka zato shvatamo ozbiljno, a Srbija i u tom smislu svakog trenutka postaje sve svesnija kompleksa te problematike. Zbog toga ne treba uništavati ono malo dragocenih površina pod zaštitom, pa ni iz finansijskih razloga.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije

Ovo ministarstvo je uz pomoć drugih ministarstva, organa i institucija praktično završilo dokument pod nazivom „pregovaračka pozicija za Poglavlje 27“, što je ogroman posao. Spremna je i dokumentacija za izgradnju postrojanja za prečišćavanje otpadnih voda i komunalnog otpada, a cilj je 359 sistema za preradu otpadnih voda. Preko dve milijarde dinara je uloženo u tzv. reciklere, koji treba da pokupe, prerade i izvezu otpad, a u tom smislu očekuju nas objektivno bolja vremena. Isto tako, 600-700 miliona je utrošeno i tek će biti utrošeno za saniranje nesaniranih deponija, pioručio je Trivan.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije EPS-a, rekao je da je, kao najveća elektroenergetska kompanija u regionu, EPS pokrenuo veliki ciklus za modernizaciju i izgradnju proizvodnih kapaciteta. Bitno mesto u tome imaju projekti zaštite životne sredine i veće korišćenje obnovljivih izvora energije. U projekte zaštite životne sredine uloženo je više od 350 miliona evra, a do kraja 2025. biće investirano više od 800 miliona evra. Započelo se sa novim ekološkim projektima u termoelektranama. EPS je već u realizaciji izgradnje vetroparka Kostolac, prvog postrojenja u istoriju EPS-a koje će proizvoditi električnu energiju koristeći snagu vetra, investicije vredne oko 100 miliona evra.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije EPS-a

Svečano proglašavajući ove sajmove otvorenim, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je podržao sva sistemska nastojanja usmerena ka zaštiti životne sredine i utvrdio da upravo energetski sektor i konkretno EPS predstavljaju najvećeg investitora u projekte i zaštite životne sredine. Tokom proteklih nekoliko godina je samo na nivou EPS-a uloženo oko 300 miliona eura u projekte zaštite životne sredine, pre svega kada je u pitanju rešavanje pitanja praškastih zagađenja i denitrifikacije. I na ovom sajmu učestvuju kompanije koje pružaju tehnološke usluge i koje unapređuju sve naše procese, i sa stanovišta efikasnosti i sa stanovišta uvođenje novih tehnologija.

U gradovima i opštinama koje svoje sisteme grejanja zasnivaju na fosilnim gorivima, nalazimo rešenja za prelazak na biomasu, a potpisuju se ugovori sa Novim Pazarom, Novom Varoši, Prijepoljem, Majdanpekom, dok novih 19 opština „čeka u redu“ za prelazak na biomasu, naglasio je Antić.

Rekao je da nas „očekuje osnivanje fonda za energetsku efikasnost, koji treba da bude na raspolaganju ne samo lokalnim samoupravama, za javne objekte, nego i širem krugu građana“.

Iz dana u dan radimo i na popravljanje našeg energetskog miksa. Poznato je da smo do nedavno oko 70 posto energije proizvodili iz uglja, a ostatak iz hidropotencijala, ali smo proteklih nekoliko godina uspeli da na mreže stavimo ako 500 megabajta novoinstalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora, energije vetra, biomase, solarnih izvora… EPS u narednih nekoliko godina najavljuje najveći solarni park od 100 MW u Kostolcu. Ideja je i da se polako prelazi na aukcijski sistem, bez podsticaja.

Pri svemu tome, Ministarstvo energetike snažno podržava inicijativu predsednika Republike i Ministarstva za zaštitu životne sredine da zabrani izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, a tamo gde je to moguće da to bude po najvišim evropskim standardima kako bi uticaj na životnu sredino bio minimalan, rekao je ministar rudarstva i energetike.

Međunarodni sajam energetike je najveći godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte i gasa, rudarstva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Okosnicu manifestacije čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair je najreprezentativniji skup te vrste u ovom delu Evrope, godišnje okupljanje najodgovornijih činilaca iz sistema zaštite životne sredine – institucija, proizvođača opreme, distributera, reciklera, operatera, deponija, lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, generatora otpada, stručne javnosti.

Međunarodni sajam pametnih tehnologija – iSEC predstavlja visoke tehnologije i savremena IT rešenja u oblasti nadzora, monitoringa, senzorske detekcije i merenja, automatizacije, bezbednosti, te softversko-hardverskih pametnih rešenja u okviru raznovrsnih oblasti.

Realizaciju ovog sajamskog događaja, pogotovo stručnog pratećeg programa, stručnom i organizacionom podrškom omugućila su i resorna ministarstva Republike Srbije – Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, te druga ministarstva, vladine agencije, Privredna komora Srbije, strukovna udruženja, privredne organizacije, akademske, obrazovne i istraživačke institucije, specijalizovani mediji…

U svojstvu direktnih ili indirektnih učesnika, u izlagačkom ili konferencijskom programu, ove manifestacije okupljaju predstavnike više od 100 domaćih i inostranih kompanija, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 250 (grupne za studente i učenike 150), a parking je 150 dinara po satu. Ulaznice za jedan sajam važe i za dva ostala.