Uz prisustvo brojnih visokih gostiju, izlagača i posetilaca, u hali 1 Beogradskog sajma svečano je otvoren 42. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova.

Sajam će biti održan od 7. do 11. aprila 2022. godine, pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“. Ova specijalizovana regionalna manifestacija namenjena je ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportova na vodi i ronjenja, opreme za lov i ribolov, nautičke, kamp i outdoor opreme.

Govoreći na ceremoniji svečanog otvaranja, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se „posle pauze vraćaju događaji i skupovi“.

„Nautički turizam je budućnost ove zemlje“, rekao je on. „Srbija je zemlja ogromnih ali nedovoljno iskorišćenih potencijala na Dunavu, Tisi, Savi… Ceo svet se divi našoj zemlji zbog prirodnih odlika, Đerdapske klisure, klanca gde je Dunav najuži, ali i dela Dunava kod Golupca gde je Dunav najširi. Na Dunavu imamo više starih tvrđava – Ramsku, Golubačku, Kalemegdan, Petrovaradin, u blizini Dunava je Viminacijum, na samoj obali je Lepenski vir“.

„Ovo ministarastvo“, rekao je on, „u saradnji sa Agencijom za luke, radi maksimalne iskorišćenosti svih turističkih potencijala, preduzima brojne mere kako bismo izgradili osnovnu lučku infrastrukturu za putničke kruzere. Do početka pandemije imali smo eksponencijalni rast broja stranih turista koji su posećivali našu zemlju putem kruzera. Samo 2019. godine imali smo blizu 250.000 putnika. Korona je to zaustavila, ali je u najavi da ćemo već ove godine imati snažan oporavak i da će se videti značaj novih ulaganja kad su u pitanju pristaništa. Posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture mi želimo da sistemski pokrenemo investicije u sektoru vodnog saobraćaja i infrastrukture“.

„Srbija će investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja, što će iz korena promeniti vodni saobraćaj i koridore. To su ulaganja u luke i bezbednost plovidbe, ali i u uređenje naših reka kako bi bile plovne 365 dana u godini. Kada je u pitanju nautički turizam, tek nam predstoje ulaganja u razvoj marina, u nova privezišta za čamce. To je način da se dodatno obogati turistička ponuda, ne samo na velikim rekama nego i na mreži kanala Dunav – Tisa – Dunav. Tako ćemo domaćim i stranim turistima omogućiti da vide sve lepote“, rekao je ministar Momirović.

Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam u Pokrajinskoj vladi Autonomne pokrajine Vojvodine, zahvalio je Beogradskom sajmu što posle dužeg vremena „nismo u Zoom platformi, nego uživo“.

„Za Vojvodinu kao najrazvijeniju regiju u Republici Srbiji važno je da svi zajedno Dunav približimo građanima Srbije. Dunav je još uvek i često metafora i pesnička kategorija, ali danas bi trebalo da zajedno sa drugima učinimo dodatni napor pa da uradimo kao što je Beograd na vodi atrakcija regiona, kao što je voz Beograd – Novi Sad atrakcija cele Srbije… Dakle da zajedno razvijemo mnogo projekata i da naši ljudi upoznaju Dunav i druge plovne puteve.“

„Jedina dobra stvar koju je za sobom ostavila pandemija jeste što su građani upoznali našu zemlju, iako je trebalo da lepotu Krupanjskog vrela, na primer, upoznamo i ranije, ili ružičasto jezero u Pačiru. Dakle da ne čekamo sledeću pandemiju nego da se u sve to upustimo već od danas, da zajedno sa nadležnim ministarstvom uđemo u priču sa nautičkim turizmom. U toku je izrada nove strategije razvoja turizma za narednih pet godina za Vojvodinu. Koncept aktivnog odmora karakterističan je za vojvođanski turizam, a posle aktivnosti slede dobri salaši, vina, hrana i – dobri ljudi. Zato želim da ovo bude novi početak razvoja nautičkog i lovnog turizma u celoj Srbiji“, zaključio je Ivanišević.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Srbije Vuk Perović ukazao je na značaj plovne i lučke infrastrukture u kontekstu celokupne nautičke privrede, podsećajući na ulaganja koja su ovaj sektor privrede podigla na značajno viši nivo. Potcrtao je značaj i obim kruzerskog turizma, koji ima izvanredan potencijal, ali zahteva sistemsku i sistematsku brigu o svakom pojedinačnom pristaništu i njegovom bekgraundu.

Rekao je da u bliskoj budućnosti slede investicije kako bi čamci i jahte koji uplovljavaju u marine imali sigurne vezove i snabdevanje strujom i vodom. Namera je da se obezbede uslovi da barem pet posto prihoda od turizma bude iz njegovog nautičkog segmenta.

Na sajmu nautike, lova i ribolova biće predstavljeni aktuelni trendovi i dometi u različitim segmentima domaće i regionalne nautičke privrede i lovne i ribolovne delatnosti, od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih ili turističkih. Posetiocima će na raspolaganju biti reprezentativna ponuda glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za sportove na vodi, obuke, čartera i drugih elemenata nautičkog turizma. Učešće na sajmu najavilo je više od 100 direktnih i indirektnih izlagača.

Značajan deo izlagačkog programa prilagođen je rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala. Kratkih rukava neće ostati ni oni koji uživaju u regatama, splavarenju i ostalim sportsko-rekreativno-turističkim aktivnostima koje omogućuju vodni potencijali Srbije.

Lovno-ribolovni segment sajma, brojem i raznovrsnošću izlagača, te kvalitetom eksponata, po pravilu uspeva da opravda poverenje i ispuni sve ozbiljnije zahteve posetilaca. I ove godine izlagači će ponuditi izuzetno kvalitetne artikle, uključujući i svetske novitete i aktuelnosti. Naši najveći uvoznici i distributeri predstaviće lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, štapove za pecanje i sav drugi ribolovački pribor. Očekuje se i veliki broj zanatlija, čiji su proizvodi postali poznati i traženi širom sveta, gde god se peca.

Sajam se održava u halama 1 i 4 Beogradskog sajma. Radno vreme sajma biće od 10 do 19 časova, a zadnjeg dana sajma od 10 do 16 časova. Ulaznica košta 400 dinara, a parking u sajamskom krugu 150 dinara po satu.