Pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“ na Beogradskom sajmu svečano je otvoren 43. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova.

Otvarajući ovu specijalizovanu regionalnu manifestaciju namenjenu ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportova na vodi i ronjenja, opreme za lov i ribolov, nautičke, kamp i outdoor opreme, koja će u halama 1 i 4 Beogradskog sajma trajati od 6. do 10. aprila, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je da ovaj sajam dolazi u pravo vreme, u godini u kojoj predstoje značajna ulaganja u nautičku infrastrukturu u Srbiji.

„Vlada Republike Srbije je započela ozbiljan višegodišnji projekat koji se zove ‘zaplovi Srbijom’, u vrednosti oko 28 miliona evra; očekuje se potpuno objedinjavanje svih nautičkih potencijala u Republici Srbiji u jedan zajednički turistički proizvod. Samo u toku ove godine ćemo uložiti oko 7,5 miliona evra u izgradnju jedne ozbiljne marine u Velikom Gradištu, zatim međunarodnog pristana u Sremskim Karlovcima i još četiri projekta u vezi sa nautičkim turizmom“, rekao je Kandić.

„To je auto-kamp u Kovinu, zatim dve biciklističke staze – u Beloj Crkvi i u Velikom Gradištu – ali i potpuno uređenje i pretvaranje u ozbiljnu turističku atrakciju keja u Novom Sadu. Sve će to biti započeto i urađeno u toku ove godine. Narednih godina očekujemo velike pomake, pre svega u kruzing industriji, u čemu imamo izuzetne potencijale. Želimo da Srbija bude finalna destinacija, a ne da 80% kruzera putovanje završava u Budimpedšti“.

„Samo na Dunavu, od Bezdana do Đerdapa, imamo čak sedam tvrđava, imamo dve međunarodne biciklističke rute, imamo ozbiljne gastronomske ture i druge objekte kulturne baštine. Kad to sve uradimo prestići ćemo i 2019. godinu i 200.000 turista sa kruzera. Imamo najave da će već tokom narednih meseci kruzeri pristajati i u nekim mestima kao što su Smederevo i Sremska Mitrovica“.

„I u oblasti lova i ribolova“, rekao je Kandić, „imamo bogatu ponudu ali nismo iskoristili sve potencijale. U ovim dvema granama imamo oko 10.000 turista godišnje, među njima i lovaca, čiji broj u narednim godinama želimo da udvostručimo. I ove godine planiramo ulaganja u lovnu infrastrukturu, kao što je lovački dom u Rači, koji će biti uskoro otvoren po najvišim državnim standardima. I ova manifestacija treba da doprinese uspesima i rekordima u oblasti turizma“, rekao je Kandić otvarajući Sajam nautike, lova i ribolova.

Slavoljub Arsenijević, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam AP Vojvodine, izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija održava neposredno posle Sajma turizma, i to kao njegova nadogradanja, kao turizam višeg nivoa.

„U kombinaciji sa lovom i ribolovom, koji dodatno uključuju i strast i zadovoljstvo, objedinjuje se kompletna ponuda i potražnja u turizmu u Srbiji“, rekao je on.

Sajam je prilika da se predstave aktuelni trendovi i dometi u različitim segmentima domaće i regionalne nautičke privrede i lovne i ribolovne delatnosti, od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih ili turističkih.

Kako su već decenijama navikli, posetiocima će na raspolaganju biti reprezentativna ponuda glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za sportove na vodi, obuke, čartera i drugih elemenata nautičkog turizma.

Značajan deo izlagačkog programa prilagođen je rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala. Uživaće u regatama, splavarenju i ostalim sportsko-rekreativno-turističkim aktivnostima koje omogućuju vodni potencijali Srbije.

Učešće na sajmu obezbedilo je više od 100 direktnih i indirektnih izlagača iz pet zemalja, obećavajući ekskluzivan i inovativan izložbeni sadržaj.

Prema najavama, neće izostati ni domaći ni modeli svetskih popularnih brendova, uključujući i one vredne više stotina hiljada evra, koji, po pravilu, izgledom i cenom privlače najveću pažnju posetilaca, upravo oni koji kupce pronađu već u prvim satima po otvaranju sajma. Biće tu CTC Unit, Goga YCI, Inteh-V, Go Paddling, Efel Motors, Elko, Saniteko, TDF Nautica, Terra Nauta, Rockstaryachts, Atal Nautica, Gros Inox Nautika, Terra Nauta Yachts, Dragon, Insidias, Galija Yachting, Ski&Sea, Advance Boat, Royal Marine i mnogi drugi.

Publici skromnijih prohteva biće na raspolaganju i jeftinija plovila – pecaroški i gumeni čamci, razne gume za vožnju… Poseban sektor su skuteri, za koje interesovanje iz godine u godinu raste.

Lovno-ribolovni segment sajma, koji je poslednjih godina u više nego očiglednoj ekspanziji, kako po interesovanju izlagača, tako i posetilaca, brojem i raznovrsnošću izlagača i kvalitetom eksponata po pravilu uspeva da opravda poverenje i ispuni sve ozbiljnije zahteve posetilaca. Cilj sajma je promocija i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, predstavljanje novih proizvoda i opreme distributerima, lovcima i ribolovcima i isticanje mogućnosti razvoja lovnog turizma u Srbiji.

I ove godine naši najveći uvoznici i distributeri predstaviće lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, štapove za pecanje i sav drugi ribolovački pribor. Očekuje se i veliki broj zanatlija, čiji su proizvodi postali poznati i traženi širom sveta, gde god je ovaj vid sportsko-rekreativnih aktivnosti popularan. Nosioci izlagačkog programa biće poznati uvoznici i distributeri u ovom sektoru, kao što su Snajper, Grof, Travar, Balkan hanter, Srndać, Monarch Dok, Vertigo Lures. Ribooprema, Carpologija, Mozaik centar, KS – Safety shoes, Zander Lures, Sanja NĐ, Green Sport, Frof MBM, Maelstrom Fishing i drugi.

U sklopu tradicionalno bogatog pratećeg programa, posetiocima i gostima su na raspolaganju, pored eksponata, saveti, edukativne sesije, demonstracije, projekcije, stručna predavanja, promocije i izložbe, u kojima učestvuju poznati umetnici, muzeji i institucije. Posebnim tematskim oblastima, kao što su ronilačka oprema i vodeni sportovi, vodni turizam, plovidba rekama i kanalima, nove tehnologije i bezbednost na vodi, ribolov i druge aktivnosti vezane za nautiku, naglašavaju se i privredni, turistički, naučno-istraživački i sportski aspekti korišćenja vodnih resursa, značaj plovne i lučke infrastrukture u kontekstu celokupne nautičke privrede. Poseban značaj ima kruzerski turizam, koji ima izvanredan potencijal, ali zahteva sistemsku i sistematsku brigu o svakom pojedinačnom pristaništu i odgovarajućoj infrastrukturi. Program po pravilu obiluje dokumentarnom građom o ekološkim problemima današnjice, očuvanju reka i prirode, informacijama o regatama i drugim sportskim aktivnostima u vezi sa rekama i morima te analizama zakonskih rešenja u vezi sa svim tim.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, poslednjeg dana sajma od 10 do 16 časova.

Ulaznica košta 450 dinara (grupna 250, grupna za đake i studente 200, pešačka propusnica za sve dane sajma 1.200 dinara).

Parking u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu (parking propusnica za sve dane sajma 2.000).