44. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova počeo je sa radom u četvrtak 4. aprila i trajaće do ponedeljka 8. aprila 2024. godine.

Sajam namenjen ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportova na vodi i ronjenja, opreme za lov i ribolov, nautičke, kamp i outdoor opreme održava pod sloganom „Kurs može biti samo jedan“. Ova manifestacija je već decenijama prilika da se predstave aktuelni trendovi i dometi u različitim segmentima domaće i regionalne nautičke privrede i lovne i ribolovne delatnosti, od industrijskih i ekonomskih do sportskih, rekreativnih ili turističkih.

Početak rada sajma u halama 1 i 4 Beogradskog sajma svečano je označio ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković rečima da i slogan manifestacije „Kurs može biti samo jedan“ govori i o kursu Srbije koji može biti samo jedan – skok u budućnost.

„Brojni plovni putevi koje ima Srbija istovremeno su i njen krvotok i potencijal za uplovljavanje u svetske tokove“, rekao je on. „Srbija je zemlja izuzetnih nautičkih potencijala, dve međunarodne reke – Dunav i Sava, jedna međudržavna – Tisa, koje kroz Srbiju protiču u dužini od skoro 1.000 km, razgranata mreža kanala od skoro 680 km… Sa bogatim kulturnim nasleđem, tvrđavama, arheološkim nalazištima i religijskim objektima na svojim obalama… Sve to će uz aktuelne i predstojeće infrastrukturne projekte pospešiti vodno povezivanje Srbije sa svetom, ali i zlatni skok u budućnost u vezi sa izložbom Ekspo 2027. Tada će Beograd biti centar poslovnog sveta, pa i onog koji dolazi u Srbiju vodnim linijama. O tome govore projekti kojima se predviđa izgradnja pristaništa, marina, pontona, nabavka eko čamaca za prevoz turista i sl.“

„Osim toga, transport rekama je nekoliko puta jeftiniji od drumskog. Tako bi oživljavanje plovnih puteva i plovnosti uopšte doprinelo i razvoju gradova koji se nalaze uz reke, pa samim i tim i privrede u celini“.

„Zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima i mogućnostima za uzgoj gotovo svih vrsta divljači, i za ljubitelje lova i ribolova Srbija predstavlja pravi raj. Ne bez razloga, srpska lovišta spadaju među najbogatija divljači i ribom u Evropi, što je svakako ozbiljan privredni i turistički potencijal. U vezi s tim ne treba zaboraviti ni gastronomski turizam.“

Na štandovima ovog sajma nalaze se naše ponude i dometi u dostizanju svih tih prednosti i ciljeva, a na nama je da ih iskoristimo u najboljem zajedničkom interesu – zaključio je ministar.

Uroš Kandić, držаvni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, ukazao je na izuzetan značaj vodnih potencijala i plovnih vodnih puteva za razvoj turizma u Srbiji. Nivo pristajanja kruzera dostigao je pretpandemijski broj, ali ne i po broju gostiju, što je kratkoročni cilj. Očekuje se da u narednim godinama broj turista koji kruzerima dolaze u našu zemlju raste po stopi od 15 posto godišnje.

„Kroz projekat Zaplovimo Srbijom“, rekao je on, „preduzimaju se ozbiljni radovi na izgradnji odgovarajuće nautičke infrastrukture, pre svega na Dunavu. Započeti su radovi na izgradnji najveće marine u Velikom Gradištu, treba da počnu radovi i u Golupcu, Banoštoru, Majdanpeku, Donjem Milanovcu… Do sledećeg Sajma nautike verovatno će veći deo ovih projekata biti završen“.

Lovni turizam je takođe ima veliki potencijal zbog velikog broja životinjskih vrsta koje postoje u Srbiji. Međutim, ni u ovoj oblasti broj lovnih turista ne prati objektivne mogućnosti, pa je u planu i povećanje smeštajnih i drugih uslužnih kapaciteta, pre svega za strane lovce.

Nenad Ivanišević, sekretar za privredu i turizam Pokrajinske vlade AP Vojvodine, rekao je da Vojvodina sa svojih 11 mikrolokacija ima ima značajne potencijale za razvoj nautičkog turizma, na rekama i kanalima. U tom kontekstu pristan u Banoštoru treba da da novu dimenziju u razvoju ove privredne grane.

Posetiocima je na raspolaganju reprezentativna ponuda glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za sportove na vodi, obuke, čartera i drugih elemenata nautičkog turizma.

Značajan deo izlagačkog programa prilagođen je rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala. Uživaće u regatama, splavarenju i ostalim sportsko-rekreativno-turističkim aktivnostima koje omogućuju vodni potencijali Srbije.

Učešće na sajmu obezbedilo je više od 100 direktnih i indirektnih izlagača iz pet zemalja, obećavajući ekskluzivan i inovativan izložbeni sadržaj.

Ne izostaju ni domaći ni modeli svetskih popularnih brendova, uključujući i one vredne više stotina hiljada evra, koji, po pravilu, izgledom i cenom privlače najveću pažnju posetilaca, upravo oni koji kupce pronađu već u prvim satima po otvaranju sajma.

Publici skromnijih prohteva na raspolaganju su i jeftinija plovila – pecaroški i gumeni čamci, razne gume za vožnju… Poseban sektor su skuteri, za koje interesovanje iz godine u godinu raste.

Lovno-ribolovni segment sajma, koji je poslednjih godina u više nego očiglednoj ekspanziji, promoviše i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, predstavlja nove proizvode i opremu distributerima, lovcima i ribolovcima i ističe mogućnosti razvoja lovnog turizma u Srbiji. Najveći uvoznici i distributeri predstavljaju lovačko naoružanje, municiju i konfekciju, štapove za pecanje i sav drugi ribolovački pribor. Tu su i zanatlije, čiji su proizvodi postali poznati i traženi širom sveta, gde god je ovaj vid sportsko-rekreativnih aktivnosti popularan.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, poslednjeg dana sajma od 10 do 16 časova.

Ulaznica košta 500 dinara, grupna 300.

Parking za automobile u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.

Izuzetna pogodnost za posetioce je činjenica da karta kupljena za ovaj sajam važi i za 29. Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair, koji se od 4. do 7. aprila održava u halama – 1A i 2A. Važi obrnuto i za karte kupljene za Sajam hortikulture.

U sklopu tradicionalno bogatog pratećeg programa, posetiocima i gostima su na raspolaganju, pored eksponata, saveti, edukativne sesije, demonstracije, projekcije, stručna predavanja, promocije i izložbe. Posebnim tematskim oblastima, kao što su ronilačka oprema i vodeni sportovi, vodni turizam, plovidba rekama i kanalima, nove tehnologije i bezbednost na vodi, ribolov i druge aktivnosti vezane za nautiku, naglašavaju se i privredni, turistički, naučno-istraživački i sportski aspekti korišćenja vodnih resursa, značaj plovne i lučke infrastrukture u kontekstu celokupne nautičke privrede.

U nastavku je okvirni plan dešavanja u okviru Pratećeg programa.

PRATEĆI PROGRAM

Četvrtak, 4. april
11:00 – 12:00FESTIVAL PODVODNOG FILMA
projekcija: NEČUJNO ARI (Asocijacija ronilačkih instruktora)
12:00 – 13:00NAUTIČKI TURIZAM ENGLESKE I HOLANDIJE
filmska prezentacija, prezenter: Udruženje Dunavski propeler
13:00 – 14:00SVETSKA KONFERENCIJA KANALA I REKA WCC – 2009 SRBIJA
filmska prezentacija, prezenter: Udruženje Dunavski propeller
14:00 – 14:30ZAŠTO JE FORMIRANA GRUPACIJA ZA NAUTIČKU PRIVREDU I NAUTIČKI TURIZAM PRI PKS – NATUS 1992. GODINE
Prezentuje: ing. Krsta Pašković, inicijator i osnivač grupacije
Petak, 5. april
11:00 – 12:00FESTIVAL PODVODNOG FILMA
projekcija: NEČUJNO ARI (Asocijacija ronilačkih instruktora)
12:00 – 13:00PROGRAM ZA OCENJIVANJE I EVIDENCIJU LOVAČKIH TROFEJA
Prezentuje: Venjvenši Ištvan
13:00 – 14:00EVE – VODAMA KROZ SRBIJU. EKOLOŠKA-VESLAČKA EKSPEDICIJA
Prezentuje: Uroš Marković, kajakaš iz Sombora
14:00 – 14:30RAZVOJ LUKA NAUTIČKOG TURIZMA NA KVARNERU
Prezentuje: dr sci. Denis Ambruš sa Katedre za arhitekturu i urbanizam, Rijeka
14:30 – 15:00GRADSKI, JAVNI VODNI TRANSPORT PUTNIKA U SVETU SA MOGUĆNOSTIMA RAZVOJA U PODRUČJU BEOGRADA
Prezentuje: prof. dr Zoran Radmilović, Inženjerska akademija Srbije
15:00 – 15:45VODNI TOKOVI I ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA
Prezentuje: prof. dr Snežana Štetić, Balkan Network of Tourism Experts, CEO
15:45 – 16:00LAJPCIG ZEMLJA JEZERA I NAUTIČKOG TURIZMA VTS
filmska prezentacija KP
16:00 – 17:30GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA DUNAVSKI PROPELER
izveštaj o radu i tekuća problematika
Subota, 6. april
10:30 – 11:00FESTIVAL PODVODNOG FILMA
projekcija: NEČUJNO ARI (Asocijacija ronilačkih instruktora)
11:00 – 12:00TRIBINA O NOVOM ZAKONU O ORUŽJU I MUNICIJI
Prezentuje : udrženje NAOS
12:00 – 12:30KAJAK, NA BRZAVI I PACIFIKU
Prezentuje: Nenad Mandić – Manda
12:30 – 13:00TID REGATA (TOUR INTERNACIONAL DANUBE) I 25. KRD KAJAKAŠKA REGATA DRINOM, MEMORIJAL V. DIZDAREVIĆ – ADMIRAL KUK
Prezentuje: Dejan Jovanović, kajakaški veteran
13:00 – 14:00REGATA VODE VOJVODINA – RETROSPEKTIVA O REGATAMA
Prezentuju: Mirjana Živković i Aleksandar Šlocer
14:00 – 15:15REGATE I MANIFESTACIJE SRBIJE I REGIONA
Prezenteri: Saša Tabaković RR i organizatori regionalnih regata i nautičkih manifestacija
15:15 – 15:30PLOVIDBA DO TEMIŠVARA, GOSTI IZ ZRENJANINA
Informacija: Nikola Spajić i Voja Cvejić
15:30 – 16:00JUBILEJ 20 GODINA KAPETANSKOG KLUBA NA SAJMU NAUTIKE U BEOGRADU
Prezenteri: članovi Udruženja Dunavski propeler
16:00 – 17:00JEDRILIČARSTVO I NAUTIKA. SEĆANJE NA KAPETANA LAZU JOVANOVIĆA, SRBOLJUBA KOJADINOVIĆA, ANDJEN MILUNA, RADETA JEČINCA, BORU NINKOVA
Prezenteri: pričaju prijatelji i saradnici
Nedelja, 7. april
11:00 – 12:00FESTIVAL PODVODNOG FILMA
projekcija: NEČUJNO ARI (Asocijacija ronilačkih instruktora)
12:00 – 12:20PROJEKAT „EKOD“, METOD INTEGRACIJE EKOLOGIJE U SISTEM FIZIČKE KULTURE
van. prof. dr Vladimir Miletić, International Rafting Federation, Boise Rafting asocijacija Srbije, Priboj
12:20 – 12:40PREDLOG PROGRAMA FIZIČKOG VASPITANJA SA AKCENTOM NA AKTIVNOSTI NA VODI
prof. Ivana Aleksandra Kovalenko, XIII beogradska gimnazija
12:40 – 13:00MERE BEZBEDNOSTI PRILIKOM ORGANIZACIJE MANIFESTACIJA NA AKVATORIJAMA
Srećko Paležević, master sporta i FV, Turistička organizacija „Vladimirci“
13:20 – 13:40RAFTING FORUM „SIBIR“ KAO TAKMIČENJE U KOME SVI POBEĐUJU
Nemanja Pajević, master sporta i FV, Radoš Stefanović, master sporta i FV, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Beograd
13:40 – 14:00RAZVOJNI PUT TEHNIČKOG RONIOCA
Luka Tomić, master sporta i FV, Chartwell International School, Belgrade
14:00 – 14:20POTENCIJAL GRČKOG OSTRVA KRIT ZA ORGANIZACIJU AKTIVNOSTI U PRIRODI
Miloš Stojanović, prof. sporta i FV, SU Pro OUTDOOR Team, Beograd
14:20 – 14:40ORGANIZACIONI KAPACITETI LEFKADE ZA AKTIVNOSTI NA VODI
Gordan Nikolić, prof. sporta i FV, ing. Krsta Pašković, NU „Dunavski propeler“, Beograd
Promocija novih izdanja
14:40 – 15:00METODIKA I ORGANIZACIJA AKTIVNOSTI U PRIRODI
dr Vladimir Miletić, dr Željko Rajković, dr Jasna Popović, dr Ksenija Bubnjević
15:00 – 15:20NOVINE „KAPETANSKOG KLUBA“ NAKON 21. GODINE POSTOJANJA
ing. Krsta Pašković, dr Vladimir MiletićModeratori:
ing. Krsta Pašković
dr Vladimir MiletićU organizaciji:
Beogradski sajam
NU „Dunavski propeler“, Beograd
SU Pro OUTDOOR Team, Beograd
Časopis „Povratak prirodi“

Učesnici:
International Rafting Federation, Boise
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Beograd
Rafting asocijacija Srbije, Priboj
XIII beogradska gimnazija
Chartwell International School, Belgrade
Turistička organizacija „Vladimirci“

Izložbe i filmski prikazi tokom trajanja Sajma nautike:
  • Karta vodnih puteva Srbije – Krsta Pašković
  • Karta „Plovni putevi Evrope“ – IWI i Udruženje nautičara „Dunavski propeler“
  • Izložba fotografija o sportskoj motonautici u Beogradu, Srbiji i YU
  • Izložba 15 godina Zlatne skije Beograda KP (skijanje na vodi)
  • Nautička literatura: Atlasi Dunava, Save i kanala Vojvodine, Mala brodogradnja, Plovidba u poznato i nepoznato, Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije i druga izdanja.
  • Filmske prezentacije o nautičkom turizmu Francuske, Engleske, Holandije i Srbije.