Deseti, jubilarni Međunarodni sajam vojne opreme i naoružanja „Partner“, koji je, uporedo sa velikim skupom Pokreta nesvrstanih, takođe na Beogradskom sajmu, počeo s radom u ponedeljak 11. oktobra, u utorak 12. oktobra, u hali 1, svečano je otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćajući se predstavnicima firmi koje izlažu, pripadnicima oficirskog i diplomatskog kora, stranim delegacijama i medijima, predsednik je prvo čestitao Ministarstvu odbrane, Jugoimportu SDPR i Beogradskom sajmu na organizaciji ove izvanredne međunarodne manifestacije.

„Srpska država je kroz sve faze svog trajanja bila poznata po odbrambenoj industriji. Ovaj sajam je najveći i pokazuje najviše noviteta. Uspeli smo da vojsku i odbrambenu industriju stavimo na pijedestal poverenja koji im pripada“, rekao je predsednik Vučić u svom uvodnom obraćanju. „U svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbrambenu industriju. Istovremeno, teško je suprotstaviti se velikim silama na promociji vojne opreme. Da se takmičimo u svemu ne možemo, ali posvećenošću možemo da pronađemo nove partnere. Cena mora da bude bolja i konkurentna u odnosu na cene u velikim zemljama“.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju ministri odbrane i drugi predstavnici mnogih zemalja, kao i da „ćemo se postarati da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju ga po razumnim i pristojnim cenama“.

Predsednik je istakao da su na sajmu prikazani najveći poduhvati srpske odbrambene industrije i dodao da je za Srbiju važno da izabere one kategorije naoružanja u kojima možemo da se takmičimo na tržištu sa ostalim zemljama.

U nastavku ceremonije svečanog otvaranja Vučić je predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo „Lazanski“ koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.

Do 14. oktobra, do kada Partner 2021. traje, u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženi artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte. To preduzeće ranije je najavilo da će na Partneru 2021. biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu.

Servisne informacije:

„Partner 2021“ održava se u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Prva tri dana manifestacija će biti zatvorena za širu publiku, a samo četvrtog dana, u četvrtak 14. oktobra, biće otvorena za posetioce. Od 11. do 13. oktobra radno vreme je od 10 do 17 časova (samo za poslovne posetioce), a 14. oktobra od 10 do 19 časova (za poslovne posetioce i publiku)

Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, a grupne ulaznice (za više od 8 ljudi) 200 dinara.

Obavezne protivepidemijske mere tokom trajanja Partnera 2021.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski, održavanje distance od 1,5m između učesnika u razgovoru, izbegavanje rukovanja i stvaranja nepotrebnih gužvi, redovna dezinfekcija ruku i provetravanje prostorija;

Svi učesnici manifestacije (izlagači, tehničko osoblje, poslovni posetioci i gosti) dužni su da prilikom preuzimanja propusnica za ulazak na Sajam i tokom trajanja Sajma na zahtev nadležnih pokažu:

  • dokaz o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine ili
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili
  • negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokument gde se vidi da je nosilac preležao Kovid-19, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.