Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“, najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi, biće održan od 11. do 14. oktobra ove godine, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj na Beogradskom sajmu.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na „Partneru 2021“ će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Govoreći o predstojećoj manifestaciji, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao je da će „na sajmu biti predstavljeno više od 70 krupnih sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije, i to: artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa. I ‘Jugoimport-SDPR’ će izložiti oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa VTI, prikazaće i svoje razvojne projekte. U skladu sa međunarodnim karakterom manifestacije, u sklopu rastuće međunarodne vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama, uključujući tu Rusku Federaciju, Francusku, SAD, NR Kinu, brojne zapadne razvijene zemlje i prijateljske zemlje sa Bliskog i Srednjeg Istoka i Afrike, očekujemo da se na sajmu ove godine pojavi značajan broj inostranih, renomiranih proizvođača naoružanja i vojne opreme“.

Miloradović je naglasio da Ministarstvo odbrane „Partner“ smatra značajnom prilikom i važnim mehanizmom za prezentovanje domaćoj i svetskoj javnosti dostignuća Republike Srbije u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambene tehnologije. Podsetio je i da su kapaciteti u oblasti istraživanja i razvoja naoružanja i vojne opreme istovremeno značajan oslonac za održavanje i unapređenje odbrambene moći Republike Srbije, ali i potencijal za izvoz i ekonomski rast.

Partner 2021

Pomoćnik direktora JP „Jugoimport-SDPR“ za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković istakao je da će se ta kompanija, kao suorganizator predstojećeg sajma, predstaviti u okviru tri poslovne misije koje ima, kao nosilac razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema i municije, kao integrator srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu i kao kompanija koja se bavi opremanjem Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

Lijaković je rekao i da će na sajmu „Partner“ biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu. Lijaković је istakao i da se u sastavu grupacije zavisnih preduzeća „Jugoimport-SDPR“, osim preduzeća koje su tehnološki članovi grupacije, nalazi i Srpska banka, kao finansijski i strateški partner te kompanije.

„Partner“ je, po njegovim rečima, prilika i za predstavljanje grupacije Jugoimportovih kooperanata. „Reč je o nizu malih i srednjih preduzeća bez kojih ne bismo mogli da radimo. Oni rade komponente i podsisteme za naše složene borbene sisteme, uključujući i neke složenije, kao što je automatski punjač za ‘Noru’… Ta preduzeća na sajmu doprinose prikazu ukupne efikasnosti i moći naše odbrambene industrije“.

Mirjana Lukić, savetnica VD direktora Beogradskog sajma, istakla je da je „Partner“ rezultat dobre saradnje Ministarstva odbrane i preduzeća „Jugoimport-SDPR“ i da se Beogradski sajam trudi da, kao treći partner, bude na visini zadatka. Ona je podsetila da je prvi sajam imao 23 izlagača, ali da je u međuvremenu postao respektabilna manifestacija i najjači sajam u regionu Jugoistočne Evrope, i to ne samo po obimu, nego i po kvalitetu i interesovanju svetski značajnih izlagača za učešće na sajmu „Partner“, o čemu govore i vrhunski učesnici o kojima smo ranije mogli samo da čujemo.

Deseti sajam naoružanja i vojne opreme „Partner“ biće održan u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, na površini od oko 26.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije, a ukoliko uslovi dozvole, biće održana i demonstracija naoružanja i vojne opreme sa bojevim gađanjem na poligonu Vojske Srbije u Nikincima.