Pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije, jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021. biće održan od 11. do 14. oktobra na Beogradskom sajmu.

Značaj ovog najvećeg regionalnog događaja u domenu odbrambene opreme i tehnologija ogleda se u jedinstvenoj prezentaciji domaćoj i svetskoj javnosti dostignuća Republike Srbije u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme.Na sajmu se predstavljaju kompanije koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, Jugoimport SDPR, kao i brojni proizvođači iz Srbije i sveta.

U halama 1 i 4, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, biće izloženo više od 70 krupnih sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojno-tehničkog instituta (VTI), artiljerijsko-raketni sistemi, PVO sistemi, modernizovana borbena i nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni i sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila kao i i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kao posebna sajamska iznenađenja, najavljene su brojne premijere i novi tipovi „oružja budućnosti“.

Suorganizator sajma, domaća kompanija „Jugoimport-SDPR“ predstaviće oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, u okviru tri poslovne misije koje ima, kao nosilac razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema i municije, kao integrator srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu i kao kompanija koja se bavi opremanjem Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

Na sajmu „Partner“ biće prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom” u Uzićima koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu. U sastavu grupacije zavisnih preduzeća „Jugoimport-SDPR“, osim preduzeća koje su tehnološki članovi grupacije, nalazi se i Srpska banka, kao finansijski i strateški partner te kompanije.

Obavezne protivepidemijske mere tokom trajanja Partnera 2021.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski, održavanje distance od 1,5m između učesnika u razgovoru, izbegavanje rukovanja i stvaranja nepotrebnih gužvi, redovna dezinfekcija ruku i provetravanje prostorija;

Svi učesnici manifestacije (izlagači, tehničko osoblje, poslovni posetioci i gosti) dužni su da prilikom preuzimanja propusnica za ulazak na Sajam i tokom trajanja Sajma na zahtev nadležnih pokažu:

  • dokaz o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine ili
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili
  • negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokument gde se vidi da je nosilac preležao Kovid-19, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.

U skladu sa međunarodnim karakterom manifestacije, i u sklopu rastuće međunarodne vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama, na sajmu se očekuje značajan broj inostranih, renomiranih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Stručni forumi i panel diskusije tokom sajma, na kojima će učestvovati vojni eksperti iz zemlje i inostranstva, biće prilika da se razmene ideje i iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Sajam Partner jedna je od prvih redovnih sajamskih manifestacija posle godinu i po dana pauze uslovljene pandemijom koronavirusa.

Organizacija sajamske manifestacije biće u potpunosti usklađena sa merama i preporukama Kriznog štaba za suprotstavljanje širenju epidemije koronavirusa.

Servisne informacije:

Prva tri dana manifestacija će biti zatvorena za širu publiku, a samo četvrtog dana, u četvrtak 14. oktobra, biće otvorena za posetioce.

Radno vreme sajma:

Od 11. do 13. oktobra od 10 do 17 časova (samo za poslovne posetioce).

14. oktobra od 10 do 19 časova (za poslovne posetioce i publiku)

Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, a grupne ulaznice (za više od 8 ljudi) 200 dinara.