Beogradski sajam i ove godine organizuje tradicionalno pretpraznično slavlje i zabavu – 56. Beogradski novogodišnji festival, koji se održava od 16. do 30. decembra.

Ovaj tradicionalni pretpraznični hepening, koji je u novom ruhu i formatu prošle godine okupio oko 100 hiljada ljudi, pruža priliku da Beograđani i njihovi gosti novogodišnje praznike dočekaju u igri, zabavi, provodu, ali i učenju, druženju i prazničnoj kupovini. Ovakve manifestacije su i snažan turistički magnet za ljude željne opuštanja, pozitivnih vrednosti i atmosfere neopterećene svakodnevnim životom, kojima Beograd obiluje i kojima se ponosi.

Kao deo manifestacije Beogradska zima, koju organizuju Grad Beograd, Beogradski sajam, Turistička organizacija Beograda, Dečji kulturni centar i Centar beogradskih festivala (CEBEF), Beogradski novogodišnji festival simbolizuje, na poučan i zabavan način istovremeno, sve ono što je tokom protekle godine bilo uspešno i obećavajuće i što već sledeće treba da bude još bolje i u duhu još većeg optimizma.

U velelepnoj hali 2 svakodnevno će se održavati besplatni programi za decu. Radi se o čak 39 planiranih programa, među kojima su pozorišne predstave za decu gradskih dečjih pozorišta, potom muzičko-scenski programi sa novogodišnjim predstavom, ili gala novogodišnji programi sa nastupima glumaca, voditelja, pevača, horova, orkestara i baleta. Najmlađe očekuju i dva ekskluzivna programa sa poznatim glumcima i pevačima, učesnicima festivala Dečje beogradsko proleće 2016. u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda. Obilje dečjih sadržaja oplemeniće i mnogobrojni poznati dečji ljubimci, a mnogo ranije svoje učešće najavili su Leontina, Minja Subota, Boda Ninković, Peđolino, Bojana Stamenov, Sergej Ćetković, Jelena Tomašević i drugi.

I to nije sve. U hali 2 svoje utočište naći će i gejmeri, i mlađi i stariji, oni kojima je u srcu gejming kultura, koji ne mogu bez popularnih igara, onlajn i e-gejminga, bord i kard gejminga, a nisu daleko ni od sreće da se suoče sa poznatim “gejmplej jutjuberima” ili drugim tinejdž zvezdama pop kulture. U danima koji slede program u ovom velikom prostoru biće i dodatno oplemenjivan različitim zabavnim i edukativnim sadržajima.

Po već višedecenijskoj tradiciji, monumentalna hala 1 Beogradskog sajma biće mesto kojim će zagospodariti Zabavni park, koji u ponudi ima vrteške, ringišpile, igraonice i “druga čuda”. Kao i svake godine, od ove “teritorije” novogodišnjeg festivala očekuje se da posetiocima ponudi bar neko iznenađenje, neko od najnovijih čuda u ovoj vrsti zabave, koje i najodvažnije ostavlja u nedoumici.

FESTIVAL NAUKE

Spektakularni uvod u ovogodišnji Beogradski novogodišnji festival biće jubilarni, 10. Festival nauke, koji se održava od 15. do 18. decembra, u halama 3, 3A i 11 Beogradskog sajma. Ovaj već legendarni promoter nauke, naučnih istraživanja i otkrića nastaviće da, pod sloganom “Čista desetka”, naučne tajne i lavirinte “raspetljava”, tumači i demistifikuje i mladim generacijama čini shvatljivim i dostupnim. Ovaj Festival, koji je svojim kompetencijama, nivoom, ozbiljnošću ali i šarmom postao čuven i van granica svoje zemlje, daće i Novogodišnjem festivalu neizreciv sjaj sačinjen od obrazovanja i zabave, od učenja i igre. Svemu tome posetioci će smisao pronaći u brojnim dešavanja u okvirima nekoliko interaktivnih postavki.

Prvi i drugi dan Festivala nauke, četvrtak i petak, 15. i 16. decembar, namenjeni su prvenstveno za organizovane školske posete, a radno vreme je od 10 do 18 h, dok su 17. i 18. decembar, subota i nedelja, porodični dani, a radno vreme je od 10 do 20 h. Za programe Festivala nauke, u halama 3, 3A i 11, plaća se karta od 450 dinara, plus doplatna ulaznica od 100 dinarа samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, na blagajni na licu mesta (broj mesta je ograničen). Deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Ne treba zaboraviti da ovakva događanja ne idu bez raskošne ponude ne samo novogodišnjih poklona nego i najrazličitije druge robe široke potrošnje, po prazničnim cenama, svakako. Tako će u halama 1 i 2 biti smešteni i nezaobilazni prodajni sadržaji – od prehrane i robe široke potrošnje do računara i bele tehnike. Za svakog ponešto, a od Beogradskog sajma i Beogradskog novogodišnjeg festivala – sve za sve.

Konačno, poznati Atrijum Beogradskog sajma ni ove godine neće biti bez odličnog sadržaja, koji će ovog puta poneti naziv – Zelena oaza. Na tom prostoru će Beogradski hipodrom organizovati zabavne i poučne igre i performanse, tokom kojih će i mladi i stariji biti u prilici da se druže sa konjima i uživaju u njihovoj lepoti i vrlinama. Kompanija Srbijašume će se potruditi da taj prostor uredi kako bi bio što lepši i sličniji poželjnoj prirodnoj okolini za ove plemenite životinje, ali i za posetioce.

Radno vreme Beogradskog novogodišnje festivala biće od 11 do 20 časova. Ulaz na sve sadržaje je besplatan. Parking se plaća 200 dinara za ceo dan.