Tradicionalnom zdravicom domaćina Dragiše Simića, počela je ceremonija svečanog otvaranja 17. Sajma etno hrane i pića.

Ova najstarija i najkompletnija smotra tradicionalnih proizvoda predstaviće više od 300 proizvođača, a mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima, u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.

Savo Pavičić, sekretar za poljoprivredu grada Beograda, istakao je da je grad od početka tu, da prepoznaje važnost manifestacije i apsolutno stimuliše i predstavlja lokalne proizvođače.

Prilika da se predstave na posećenoj manifestaciji ponovo se pružila malim proizvođačima prehrambenih proizvoda iz nedovoljno razvijenih opština.

Ministar bez portfelja Novica Tončev, zadužen za unapređenje razvoja u ovim opštinama, istakao je da mu je drago što sve opštine imaju prilike da se predstave i da je to za celokupan privredni razvoj veoma važno. Poželeo je izlagačima da sklope što više unosnih poslova.

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije je zvanično otvorila manifestaciju uz pozdrav svim gostima i izlagačima, i pre svega čestitala Beogradskom sajmu na organizaciji ovakvog događaja. Istakla je važnost ove priredbe za očuvanje tradicije, kulture i jezika, rekavši da je ovo prava promocija Srbije.

Ministarstvo je ove godine podržalo više podnetih zahteva za geografsko poreklo proizvoda i pozivaju se proizvođači da u što većem broju zaštite svoje proizvode i delikatese našeg podneblja.

Proizvodnja organskih proizvoda se izuzetno razvila i izvoz je sve veći, svake godine za 20 procenata.

Uz poziv da čuvamo recepte naših baka, Sajam etno hrane i pića je otvoren.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam će biti otvoren od četvrtka 30. novembra zaključno sa nedeljom, 3. decembrom, od 10 do 19 časova.

Za zainteresovane građane ulaznica košta 500 dinara, za grupne posete 300 dinara, a cena porodične ulaznice je 1.000 RSD. Cena parkinga je 150 dinara po satu.

Novinari i predstavnici medija na manifestaciju mogu ući uz važeću novinarsku legitimaciju koju će pokazati na ulazu u halu 2 Beogradskog sajma.