Poslednju nedelju novembra i početak decembra na Beogradskom sajmu obeležiće čak pet izuzetno raznovrsnih sajamskih manifestacija visokog međunarodnog ugleda i značaja. Tokom samo šest sajamskih dana posetioci će moći da se obaveste o najnovijim dostignućima i trendovima u energetici, ekologiji, medicini i stomatologiji, etno hrani i piću i zimskoj sportskoj opremi.

18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair

predstaviće se posetiocima od utorka do četvrtka, 28. do 30. novembra 2023. godine, u Hali 1 Beogradskog sajma.

Na ovim dvema komplementarnim i organski povezanim manifestacijama učestvuje više od 80 izlagača, među kojima su dominantniji oni inostrani, koji dolaze iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, pa čak i Kine, Izraela, DR Konga, Gane… Najvažniji energetski faktori iz Srbije se, naravno, podrazumevaju.

Sajam energetike, respektabilna sajamska manifestacije sa UFI licencom, okuplja stručnjake, preduzeća, kompanije, organizacije, investitore i donosioce odluka iz različitih sektora energetske industrije – proizvodnje i distribucije gasa, nafte, uglja, električne energije – kako bi se prikazala najnovija dostignuća u toj industriji, povezali profesionalci iz sektora, obrazovali posetioci o energetskim temama i promovisala održiva energetska praksa. Sajam energetike omogućava kompanijama da prikažu najnovija dostignuća u oblastima kao što su obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, pametne mreže, skladištenje energije, usluge i rešenja koja mogu pomoći u poboljšanju održivosti i sigurnosti u sektoru energetike i druge inovacije. Jedan od prioritetnih ciljeva Sajma energetike je promocija održive energije, obnovljivih izvora energije, zaštita životne sredine, smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Sajam ekologije Ecofair okuplja institucije, proizvođače opreme, distributere, reciklere, operatere, deponije, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, generatore otpada, stručnu javnost, radi promocije održive prakse, proizvoda i rešenja koji doprinose zaštiti životne sredine. To može uključivati obnovljive izvore energije, recikliranje i upravljanje otpadom, energetsku efikasnost, zelenu gradnju, inovativne tehnologije i sve druge ekološki prihvatljive inicijative. Nezaobilazna je i promocija održivih stilova života, kao što su ekološka ishrana, smanjenje upotrebe plastike, korišćenje ekološki prihvatljivih proizvoda i slično.

Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Pojedinačna ulaznica košta 500 dinara, grupna 300 dinara, a parking za automobile u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.

46. Međunarodni sajam medicine i stomatologije „Medident“

dočekaće posetioce od četvrtka 30. novembra do subote 2. decembra 2023. u Hali 3 Beogradskog sajma.

Ova višedecenijska, najrespektabilnija regionalna medicinska poslovno-komercijalna i edukativna sajamska manifestacija, okupiće preko 50 domaćih i regionalnih izlagača i predstavnika inostranih kompanija, koji će nastojati da, pod sloganom „Zajedno do zdravlja“, reprezentativnom ponudom ponajviše dentalne, ali i ostale medicinske i laboratorijske opreme i sredstava, farmaceutskih i drugih proizvoda i usluga, dokažu da su sajamski oslonac celokupne struke i pratećih i srodnih industrija.

Cilj Medidenta je da okuplja medicinske stručnjake, proizvođače medicinske i stomatološke opreme, istraživače, pružaoce zdravstvenih usluga, farmaceutske kompanije i pacijente, da bude platforma za razmenu znanja, predstavljanje inovacija, promociju novih tehnologija i edukaciju, za razvoj poslovnih veza i unapređenje zdravstvene prakse. Ovaj događaj podrazumeva i predavanja i radionice na kojima profesionalci predstavljaju najnovija istraživanja, tehnike i tretmane, što je preduslov za unapređivanje veština, praćenje najnovijih trendova i primenu najbolje prakse. Na stručnim sesijama predstavljaju se novi materijali, instrumenti i tehnike koje poboljšavaju dijagnostiku i lečenje pre svega stomatoloških problema. Medident je poznat i po svojevrsnim humanitarnim aktivnostima kao što su neke besplatne medicinske i stomatološke usluge, pregledi, tretmani ili saveti, ponajviše za ugrožene grupe.

Radno vreme sajma Medident je od 10 do 19 časova, poslednjeg dana do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 500, a grupne 300 dinara.

17. Sajam etno hrane i pića

održava se od četvrtka 30. novembra do nedelje 3. decembra, u halama 2A i 2C Beogradskog sajma.

Ova manifestacija, čiji je poslovni cilj “utemeljenje robne marke etno proizvoda”, predstaviće više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima, u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja, te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je, uz grad Beograd, pokrovitelj manifestacije. Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske (BiH), Crne Gore i Grčke.

Sajam promoviše spoj tradicije i autentičnosti, pružajući posetiocima priliku da otkriju raznolikost ukusa i mirisa koje nudi bogata kulinarska baština našeg regiona. Osmišljen je kao prostor gde se susreću proizvođači, majstori kulinarstva i istinski ljubitelji dobre hrane. Posetioci će istražiti širok spektar tradicionalnih jela, autentičnih delicija i rafiniranih pića, dok će se u isto vreme održavati predavanja o značaju očuvanja i promocije lokalne kulinarske baštine.

Radno vreme Sajma etno hrane i pića je od 10 do 19 časova.

Cena ulaznice je 500 dinara, a parkinga za automobile u krugu sajma 150 dinara po satu.

35. Expo-zim, sajam zimske sportske opreme, turizma i rekreacije

biće održan od četvrtka 30. novembra do nedelje 3. decembra 2023. godine u Hali 5 Beogradskog sajma.

Kao najuzbudljiviji događaj sezone, Expo-zim је posvećen ljubiteljima snega, brzine, adrenalina, zimskih sportova, skijanja, snoubordanja, klizanja ili planinarenja, i zimskog ugođaja uopšte.

I za profesionalce i za početnike, više od 50 izlagača će izneti sve što čini dobro zimsko raspoloženje: najnovije modele skija i vezova, skijaške cipele prilagođene različitim stilovima i nivoima veštine, štapove za skijanje sa inovativnim karakteristikama, snoubord opremu, jakne otporne na vremenske uslove, pantalone, rukavice, kape, šalove, termočarape i drugu odeću za održavanje toplote, kacige, zaštitne naočare, štitnike za ruke i kolena, čizme otporne na vodu i sneg, inovativne modele sanki i opreme za zabavu na snegu, itd.

Uvoznici, proizvođači, turoperatori, menadžeri zimskih odmarališta, kompanije i prodavci sportske opreme i odeće, instruktori skijanja, snouborda ili penjanja, sportska udruženja, sportisti i tehničari-serviseri, osiguravajuća društva – spremni su da daju savete, odgovaraju na pitanja i dele znanje i iskustvo o opremi prilagođenoj potrebama posetilaca, tehnikama održavanja opreme i bezbednosti, ponudama i popustima na opremu renomiranih brendova. Izlagači najavljuju i tradicionalne sajamske popuste i do 50 odsto.

Radno vreme Expozima biće od 10 do 20 časova.

Cena ulaznice je 500 dinara, a parkinga za automobile u krugu sajma 150 dinara po satu.