Na petnaestom po redu Sajmu etno hrane i pića, u hali 3 Beogradskog sajma, prodstaviće se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.

U organizaciji Privredne komore Srbije nastupiće proizvođači iz: Leskovca, Zaječara, Požarevca, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, i Beograda.

Zadružni savezi Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i Zemljoradnička zadruga „Svrljižanka“ i Zemljoradnička zadruga iz Ribaševine okupiće i predstaviti svoje zadrugare.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Petrovca na Mlavi i Blaca, a nastup izlagača iz Babušnice organizovala je turistička organizacija ovog mesta.

Po prvi put će se na Sajmu etno hrane i pića predstaviti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa grupom proizvođača, a Privredna komora Srbije će posebno predstaviti nosioce robne marke „Čuvarkuća“ iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje. Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština po prvi put je na ovogodišnjoj manifestaciji organizovao i Kabinet ministra bez portfelja Novice Tončeva, zaduženog za unapređenje razvoja u ovim opštinama. Udruženje „Karitas“ predstaviće 30 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz centralne Srbije u okviru svog programa podrške proizvođačima tradicionalnih proizvoda. Posebno će biti organizovano i predstavljanje izlagača iz kolubarskog kraja.

Na 15. Sajmu etno hrane i pića nastupiće i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i Mesoprodukt, Ruma.

Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske i Rumunije.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd.

Pod motom „Utemeljenje robne marke etno proizvoda“ i ovogodišnja manifestacija treba da pomogne u predstavljanju i definisanju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, unapređenju prezentacije i prodaje, zaštiti geografskog porekla i receptura i široj primeni ovih proizvoda u ponudi restorana i hotela i svakodnevnoj ishrani stanovništva.

Sajam etno hrane i pića odigrao je u poslednjih 14 godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Poseban aspekt manifestacije predstavlja promocija organske hrane, pića i vode kao i opreme i ambalaže za proizvodnju i čuvanje takvih proizvoda.

Sajam etno hrane i pića ima poslovni i promotivni karakter. Namenjen je pre svega distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i za te kategorije posetilaca ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.

Sajam etno hrane i pića

U cilju promocije tradicionalnih proizvoda i proizvođača, na Sajmu etno hrane i pića je dozvoljena i prodaja na malo radi poboljšanja kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanja tradicije i nacionalnog indentiteta.

Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode. U revijalnom delu manifestacije koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da upoznamo ukuse i običaje pojedinih epoha i regiona.

Poseban segment Sajma etno hrane i pića predstavlja Izložba rukotvorina koju ove i godine organizuje „Društvo srpskih domaćina“.

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – „SAJAM ETNO HRANE I PIĆA – ROBNA MARKA IZ SRBIJE 2021. GODINE.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam će biti otvoren od četvrtka 25. novembra zaključno sa nedeljom 28. novembrom, od 10 do 19 časova.

Za poslovne posetioce ulaz na manifestaciju je besplatan, uz popunjavanje i overavanje registracionog lista.

Za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 300 dinara, za grupne posete 200 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po satu.

Novinari i predstavnici medija na manifestaciju mogu ući uz važeću novinarsku legitimaciju koju će pokazati na ulazu u halu 3 Beogradskog sajma.

Beogradski sajam će, u skladu sa epidemiološkom situacijom vezanom za KOVID 19, preduzeti, a izlagačima preporučiti, neophodne mere za zaštitu zdravlja učesnika i posetioca.