Prva Zadruga za vino Metlika osnovana je pre više od jednog veka – 1909. godine, tako da ima dugu tradiciju u uzgajanju vinograda i pravljenju najkvalitetnijih vina.

Danas je Vinska klet Metlika jedan od glavnih stubova poljoprivredne zadruge u Metliki. Veličanstven, 108 metara dug vinski podrum tunelskog tipa, smešten je u potpunosti pod zemljom, ima stalnu temperaturu između 12 i 13 stepeni i kapacitet od 3,4 miliona litara. Godišnja proizvodnja je oko 750 hiljada litara vina.

Godina 1968, kada se pojavio novi brend vina pod imenom „Metliška črnina“, smatra se veoma značajnom za razvoj vinogradarstva u Beloj Krajini, a Metlika njegovom kolevkom. Prvo vino vrhunskog kvaliteta Vinska klet Metlika proizvela je 1979. godine. Nekoliko godina kasnije u Sloveniji je prvi put iz sorti Modra frankinja i Žametna črnina proizvedeno vino Rose. U ovom podrumu je prvi put u bivšoj zemlji proizvedeno i „ledeno vino“ , a zatim i „suhi jagodni izbor“. Veliki uspeh Vinarija je postigla i 2000. godine, kada je proizvedeno prvo penušavo vino – „Metliška penina“, po klasičnoj „šampanjac“ metodi, a još veći 2008. godine kada su Metliška črnina i Belokranjec dobili epitet PTP – priznato tradicionalno poimenovanje.

Svoje visokokvalitetne proizvode Vinska klet Metlika predstaviće na Sajmu vina, među kojima će se naći „Metliška črnina“, „Rumeni muškat“, „Mottling“, „Mofra frankinja“, Kolednik“, „Biser“ i druga vina.