U srcu Šumadije, podno stenovitog brda Oplenac i suncem okupanih brežuljaka, smešten je gradić Topola. U njemu – u Vinariji PIK Oplenac, proizvode se vina dostojna kraljevskih stolova Evrope, a nazivaju ga i prestonicom srpskih čokota.

Vinarija postoji od 1948. godine, više puta je menjala naziv i način poslovanja, a od početka devedesetih godina svojim kapacitetima i kvalitetom našla se na samom vrhu tadašnjeg tržišta Jugoslavije sa širokom paletom prepoznatljivih proizvoda: Rajnski rizling, Zlatna Oplenka, Oplenački crni biser, Crni burgundac, Smederevka, Leoni…

Od sredine 2014. godine PIK Oplenac je postalo privatno preduzeće koje prati svetske trendove u vinarstvu. Uz oslanjanje na iskustvo, tradiciju i kulturu oplenačkog kraja, postavljeni su visoki standardi u proizvodnji. Vinarija je zacrtala jasan cilj – proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta, koja nose pečat podneblja sa kog dolaze.

Vinarija nastoji da prati moderne trendove i osavremeni vinski turizam. Pored obilaska Vinarije uz pratnju stručnog vodiča i degustaciju vina, posetioci mogu da uživaju i u umetničkim slikama, bronzanim statuama i mnogim antikvitetima koji krase njenu unutrašnjost. U planu je i izgradnja luksuznih ugostiteljskih objekata.

PIK Oplenac na Sajmu će predstaviti liniju svetlih vina VILLA sa intenzivnim ukusima i mirisima različitih sorti grožđa, zatim suvo vino sa ukusom svežih višanja i trešanja – VILLA rose, kao i crvena vina TRON i MONARH.