Udruženje vinara Šumadije je organizacija osnovana u septembru 2013. godine. Njegova misija je ostvarivanja zacrtanih ciljeva u oblasti proizvodnje kvalitetnih vina sa oznakom geografskog porekla i pod oznakom „Šumadija“.

Cilj Udruženja je da Šumadija postane značajna turističko-vinska destinacija na mapi Evrope, a vina ove regije da budu prepoznatljiva po svom izuzetnom i nespornom kvalitetu. Slikovito rečeno, ideja vodilja Udruženja vinara Šumadije je da ova oblast postane – „Srpska Toskana“.

Udruženje treba da doprinese unapređenju proizvodnje kvalitetnih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom, a da bi to postiglo neophodno je uspostavljanje saradnje, razmene iskustava i koordiniranje aktivnostima članova u različitim segmentima: primeni agrotehničkih i ampelotehničkih mera, podizanju i održavanju vinograda, pružanju stručne pomoći u kontroli kvaliteta i kvantiteta proizvodnje grožđa svojih članova, očuvanju specifičnosti i karakteristika vinograda i pejzaža sa oznakom „Šumadija“.