Italijanski Agriment je zajednica nekoliko podruma koji potiču iz različitih regiona u Italiji – Piedmont, Toskana, Sicilija i Veneto. Udruživanje je nastalo zbog potrebe smanjivanja troškova prilikom putovanja i predstavljanja po svetu ovih najboljih italijanskih vina. Uz proširivanje tržišta, zadatak Udruženja je i informisanje potrošača o vinima.

Na ovogodišnjem Sajmu vina Agriment će posebno predstaviti dve vinarije – iz Piedmonta i iz Veneta.

Vinarija CA DE LION postoji od 1871. godine, a u svojoj šestoj generaciji jedno od obaveznih vina je Moscato d’Asti u nekoliko verzija, Barbera d’Asti, mlado, izvanredno i sjajno sačuvano u hrastovim Barik buradima, Pinot Noir i Ruchè je vino koje treba pomirisati. Reč je o vinima u kojima se sjajno slažu tradicija i inovacije. Vinogradi su posađeni u najpovoljnijim oblastima Canelli-a, izvanredne oblasti za muskat grožđe, izvanredno po kvalitetu i jedinstvenosti. Njihova vina odličnog kvaliteta se plasiraju u Italiji ali i inostranstvu, naročito u Nemačkoj, gde ih cene zahtevni potrošači i vrhunski restorani.

Vinarija LE MORETTE, čiji je vlasnik Valerio Zenato, smeštena je na jednoj od najdinamičnijih oblasti proizvodnje Lugana DOC, na kojoj se proizvodi tipično belo i plodonosno grožđe iz Veneta, ali i iz Bardolina, Valpolicella i Amarone. Vinarija je smeštena u San Benedetto di Lugana, u blizini jezera Garda i Frasino, što je važna prirodna lokacija i prirodni rezervat. Ova zona je “prvi teritorijalni vrhunski vinograd”, vinograd u kojem se proizvode bela vina savršenije structure, karakteristična po jakoj mineralizaciji. Njihovo Amarone classico della Valpolicella se proizvodi u jednoj od starijih kultnih oblasti i poznato je u svetu po svojoj kompleksnosti i sjajnom plodu.