Vinarija Runjevac nastala je kao mala porodična vinarija sa nasleđenom tradicijom pravljenja autohtonih čistih „demanie“ vina. Vina se proizvode od grožđa iz sopstvenih vinograda, koji se nalaze 10 kilometara od Trebinja, u Petrovom polju.

Priča počinje još davne 1875. godine. Austrijski vicekonzul Vuk Vrčević dolazio je u posetu Trebinju i doneo je vinovu lozu koja je dospela u pleme Runjevac. Oni su uspeli da je sačuvaju, okaleme i počnu da proizvode kapljicu čistih vina.

Sadnjom novih vinograda 1980, 1990, 2000. i 2010. godine povećana je proizvodnja, pa vinograd sada ima osam hiljada čokota vinove loze, a proizvodi 10 hiljada litara vina godišnje.

Crno i belo vino „demanie“ proizvodi se od autohtonih sorti: kadarun, surac, plavac, vranac, župljanka, beli kadarun, crni kadarun, chardonnay, žilavka, smederevka i italijanski rizling.

Vina obiluju jačinom, hercegovačkim karakterom i spektrom neobičnh voćnih ukusa. Prave se kupaže vina da bi svako mogao da pronađe ukus koji želi.

Crna vina su kupaže sorti kadarun, surac, plavac i vranac. Obiluju jačinom i spadaju u tamna suva crna vina. Karakteriše ih spektar neobičnih voćnih tonova.

Bela vina napravljena su kao kupaža žilavke, župljanke, talijanskog rizlinga, sivi pinot smederevke i belog kadaruna. Vinom dominira voćna nota sa snažnim bukeom. Sivi pinot mu daje kristalnu žućkastu boju.

Ova vina obiluju elegancijom i laganijom notom. Penušavost i zlatno žućkasta boja daju poseban odsjaj u čaši, sa snažnim voćnim mirisom.