Proteklog vikenda na Beogradskom sajmu održan je 9. Državni pčelarski sajam, na kome je učestvovalo 114 izlagača. Otvarajući ovu manifestaciju, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, rekao je da je država ove godine izdvojila više novca za podršku pčelarstvu i da je proširen spisak mehanizacije.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i opština Rača na Sajmu su potpisali Sporazum o saradnji, posvećen gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara iz SPOS-a.

Ministar je rekao da je izgradnja pogona u Rači jako važna, jer će se na jednom mestu raditi sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje meda, a najavio je i da će u narednih 10 dana biti objavljeni pravilnici o subvencionisanju poljoprivrednih proizvođača i pčelara. Pored toga, pripremljene su i izmene zakona o bezbednosti hrane koji će na novi način regulisati ovu oblast, a radi se i na izradi pravilnika o kvalitetu meda.

Govoreći o značaju pčelarstva i ove manifestacije, Nedimović je istakao je da je od 2013. iz Srbije izvezeno više meda nego mesa, zbog čega je za Srbiju razvoj pčelarstva važan i država će nastaviti da ga podržava.

I ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić potvrdila je da će država podržati razvoj pčelarstva u Srbiji i da će pomoći da se Svetski kongres pčelarstva 2021. godine održi u Srbiji. Ona je objasnila da pčelarstvo potvrđuje koliko je važno udruživanje lokalnih privrednika i opština, zbog čega će pratiti dobijanje dozvola i otvaranje pogona u Rači, koji treba da postane „srpska kuća meda“.

Organizatori Sajma podsetili su da Srbija ima 15 hiljada pčelara i oko 1,2 miliona košnica, od kojih je milion obeleženo. Ove cifre pokazuju da Srbija ima najveći broj košnica po glavi stanovnika, odnosno jednu na šest stanovnika.