„Otvorena knjiga“ dobila je novog „vlasnika“ – zadužili su je ambasadori Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtejnštajna. Ove zemlje će se u narednih godinu dana pripremati za posebnu ulogu na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na kome srpskoj čitalačkoj publici treba da predstave književnost na nemačkom jeziku. Primopredajom „Otvorene knjige“ praktično je najavljeno zatvaranje ovogodišnjeg Sajma i završetak predstavljanja Irana kao počasnog gosta.

Uz napomenu da je posebno zadovoljan što kraj njegovog mandata u Srbiji obeležava jedna ovakva kulturna manifestacija i specijalna uloga Irana na njoj, ambasador Majid Fahim Pour je rekao da je Iran tokom Sajma knjiga ipak predstavio samo mali deo svoje istorije, kulture i civilizacije. Prezadovoljan odzivom publike i brojem posetilaca koji su obišli njihov štand, ambasador Irana je rekao i da je ovogodišnji moto „Knjige u ruke“ najbolja poruka koja se šalje sa Sajma – knjige treba da su u rukama, a mobilni telefoni u džepovima. Knjige su te koje „izvlače iz mraka, sprovode na svetlost, one su spas od neznanja“.

Preuzimajući „Otvorenu knjigu“, Aksel Vilhelm Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, zahvalio se Sajmu knjiga na napravljenom izuzetku – tome što će ulogu počasnog gosta 2017. godine imati sve zemlje nemačkog govornog područja:

– Odlična je ideja da Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn nastupe zajedno, jer su to zemlje u kojima je nemački zvanični jezik. Mi smo politički suverene zemlje, ali kultura briše granice, u njoj smo svi zajedno. Iran je imao predivan štand i mi ćemo se sledeće godine potruditi da nastavimo tradiciju. Uz lepe i zanimljive knjige, pripremićemo bogat prateći program, književne večeri, čitanja za decu i mlade… Daćemo svoj doprinos ovom velikom događaju i već sada se tome radujemo, rekao je nemački ambasador.