Ljajić: Cilj je 1,7 milijardi dolara od turizma u 2019.

U Beogradu je danas počeo 41. Međunarodni beogradski sajam turizma, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.

Ljajić je rekao da je devizni priliv od turizma u 2018. koji je iznosio 1,5 milijardi dolara, te da je taj rezultat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma i da je to najveća vrednost.

„Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili strategiju. Taj rezultat je postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekreacija, nego ga države prepoznaju kao industriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje“, rekao je ministar Ljajić. Naglasio je da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista, a Srbija je na šestom mestu u Evropi kada je reč o posetama turista što je, kaže, odličan rezultat.

„Nećemo stati na ovome, planovi za ovu godinu su vrlo optimistični između 3,6 i 3,7 miliona gostiju, od čega 1,9 miliona i dostizanje cifre od dva miliona stranih turista“, rekao je Ljajić i naveo da su postavljeni ciljevi vrlo realistični i dostižni. Srbija, naglasio je, mora da prati savremene trendove u turizmu i navike turista na globalnom nivou, i da ide u korak sa tim navikama.

„Navika je da mladi preko okeana sve više žele da posete nove, neotkrivene destinacije. To je naša šansa, tu vidimo priliku za dolazak novih turista”, poručio je Ljajić.

Novi trend je, kaže, i da turisti žele da imaju veći broj manjih odmora, takozvane – vikend odmore.

„Svesni smo da nismo destinacija za prvi odmor, ali smo odlična destinacija za drugi i treći odmor“, rekao je Ljajić i dodao se 53 odsto turista na globalnom nivou se odlučuju na takve vidove vikend odmora.

Treća velika promena, naveo je ministar, kojoj treba da se Srbija prilagodi i da joj ide u susret jesu velike tehnološke promene i digitalizacija. Ljajić je naveo da tri četvrtine populacije imaju pametne telefone i koriste internet tokom putovanja, a da 52 odsto navodi da je važno da imaju digitalnog turističkog vodiča.

Za odluku turista gde će se uputiti na odmor važna je, kaže Ljajić, i bezbednost destinacije, tako da 49 odsto putnika na globalnom novu ističe to kao jednu od glavnih motiva za izbor destinacije.

„To je takođe naša velika šansa, želimo da šaljemo poruku da su region i Srbija stabilni“, rekao je ministar.

Naveo je i da Srbija sa Bugarskom i drugim državama nekadašnje SFRJ želi da kreira zajednički turistički proizvod i da svi zajedno na taj način pošalju poruku mira.

„Želimo da sajam doprinose rastu globalnog turističkog prometa i u regionu i da učesnici ostvare važne kontakte za budućnost“, rekao je Ljajić na otvaranju sajam koji će trajati do 24. februara.

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizma velika šansa za poslovnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije.

„Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri“, rekla je Angelkova i zahvalila Vladi Srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističkog proizvoda i njegovoj promociji. Poručila je da je turizam ključ ekonomije Bugarske koju je prošle godine, navodi, posetilo 9,3 miliona turista.

Prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je Međunarodni sajam turizma prilika da se unapredi ta privredna grana i u Beogradu, i u Srbiji.

„U Beogradu smo u prošloj godini imali 2,4 miliona noćenja i 1,4 miliona turista“, naveo je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u 2018. u odnosu na 2017. broj turista je povećan za 13 odsto, a broj noćenja za 14 odsto.

„Beograd je mesto koje nesumnjivo treba posetiti. Na sajmu u Tel Avivu taj grad je nedavno proglašen za jednu od najvažnijih turističkih destinacija. Zato ulažemo u infrastrukturu, parkove, trgove, fontane, jer na taj način direktno ulažemo u turizam“, kazao je on.

Radojičić je podsetio da će u Beogradu biti izgrađena gondola koja će značajno unaprediti turistički potencijal tog grada.

„Krajem ove ili početkom sledeće godine završićemo gondolu i verujem da će ona privući veliki broj i domaćih i stranih turista“, dodao je on.

Istovremeno sa 41. Međunarodnim beogradskim sajmom turizma održavaju se i 10. Međunarodni sajam vina BeoWine, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 15. Sajam suvenira „Vidi Srbiju“.

Pod kupolama Beogradskog sajma, na najvećoj turističkoj smotri u regionu, govoriće se na svim jezicima sveta, promovisati najlepše vrednosti kultura, naroda i običaja, i afirmisati bogata simbolika putovanja. U četiri sajamska dana imamo priliku da proputujemo svetom, upoznamo se sa mogućnostima da posetimo mesta na kojima nismo bili ili se vratimo na omiljenu destinaciju.

Pozivamo vas da u danima pred nama pošaljemo najlepšu sliku iz naše prestonice i družimo se na sajmovima turizma, vina i ugostiteljstva!

Radno vreme sajmova:

ČET-SUB, 21-23. februar: 10:00 – 19:00
NED, 24. februar 10:00 – 18:00

Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 400 RSD, grupna ulaznica 300 RSD, grupna ulaznica za đake i studente 300 RSD
Poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti: 1500 RSD

Parking: 200 RSD po satu.