Na Beogradskom sajmu svečano je otvoren 15. Sajam etno hrane i pića, u Etno dvorištu hale 3.

U punoj hali izlagača i publike, a nakon uvodne zdravice, prisutnima se obratio Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda. Naveo je da je ove godine prisutno preko 300 izlagača, i da manifestacija uliva nadu da se svi vraćamo normalnom životu. Istakao je specifičnost ovog sajma, etno prizvuk i posebnost kojoj smo svedoci već petnaesti put. Takođe, vrlo je bitno da se malim proizvođačima pomogne i pruži podsticaj, a to je pre svega uloga regionalnih komora. Sajam etno hrane i pića je kruna i sublimacija te saradnje, kako je istakao Mladenović.

Potom se prisutnima obratio Milinko Veličković, sekretar za privredu grada Beograda, navodeći da na štandu grada Beograda izlaže preko 50 proizvođača. Beograd je grad koji ima veliku površinu obradivog zemljišta i koji tu prednost apsolutno koristi. Ove godine iz budžeta grada izdvojeno je 200 miliona dinara za projekte iz oblasti poljoprivrede, sa posebnim akcentom na pčelarstvo, voćarstvo i organske proizvode.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je da je Vojvodina izdvojila veliki budžet za pomoć privredi i turizmu, te da će pokrajinski sekretarijat nastaviti da podržava i učestvuje na Sajmu etno hrane i pića.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – smatra da je ključno nastojanje da što više malih proizvođača hrane i pića bude prisutno na ovakvoj manifestaciji. Sajam je najbolja prilika da se predstave publici i poslovnim partnerima i naprave kontakte sa kupcima. Uloga Ministarstva je dvostruka, učestvuje u promociji i brendiranju proizvoda sa geografskim poreklom i podstiče segment organske proizvodnje, a ono što će u budućnosti uzeti maha je razvoj prerađivačkog sektora.

Sajam etno hrane i pića svečano je otvorio Novica Tončev, ministar za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Republike Srbije. Naglasio je koliko je važan napredak nedovoljno razvijenih opština, kao i njihov nastup na sajmu. Potencirao je karakteristike Srbije kao zemlje iskrenog gostoprimstva i fantastične hrane i pića, i istakao važnost čuvanja autentične domaće kuhinje i to u izvornom obliku. Etno proizvodi su, po rečima ministra, poput lične karte Srbije i najlepša poruka iz naše zemlje.

SERVISNE INFORMACIJE

Sajam će biti otvoren od četvrtka 25. novembra zaključno sa nedeljom 28. novembrom, od 10 do 19 časova.

Za poslovne posetioce ulaz na manifestaciju je besplatan, uz popunjavanje i overavanje registracionog lista. Za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 300 dinara, za grupne posete 200 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po satu.

Novinari i predstavnici medija na manifestaciju mogu ući uz važeću novinarsku legitimaciju koju će pokazati na ulazu u halu 3 Beogradskog sajma.

Beogradski sajam će, u skladu sa epidemiološkom situacijom vezanom za KOVID 19, preduzeti neophodne mere za zaštitu zdravlja učesnika i posetioca.

Svečanost dodele priznanja nagrađenima biće u nedelju, 28. novembra u 13 časova, takođe u Etno dvorištu.