Pored promotivnog značaja, Sajam vina je jedna od manifestacija na kojoj prateći program ima izuzetno informativni i edukativni karakter.

Za subotu, 25. februar predviđena je, između ostalog, prezentacija pod nazivom „EU i nacionalne obaveze i mere podrške (subvencije), uslovi za ostvarivanje prava na različite mere pomoći, položaj i izazovi srpskog vinogradarstva“. Predavač je Darko Jakšić, rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Brza provera kvaliteta tokom procesa pravljenja vina FTIR instrumentima“ tema je koju će prezentovati Momir Živanović, regionalni aplikativni specijalista za područje NIR u prehrani.

O sertifikaciji organskog vina u okviru pratećeg programa govoriće Jelena Milić, samostalna savetnica za razvoj organske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uz kulturno-umetnički program Kancelarija za Kosovo i Metohiju predstaviće se vinarije orahovačkog vinogorja. Na skupu će govoriti predstavnici vinarija, ali će se čuti i reč stručnjaka – Nikole Vukovića, organizatora Sajma vina i somelijera.

O biostimulatorima u vinogradarstvu govoriće Željko Pantić, vlasnik firme „Ivjest produkt“.

Radionicu pod nazivom „Sommelier – ja donosim profit“ organizuje Sommelier Academy 7 Stars, a učesnici su Miroslav Radojčin, direktor i osnivač, kao i Joca Radenković, izvršni direktor, menadžer Saša Pejić, kao i asistenti Dušan Petrić i Nenad Ćosić.

Pod nazivom „PRUNA – rakija revolution“ zakazano je predavanje o stvaranju savremenog identiteta srpske rakije. U prezentaciji učestvuju Predrag Jojić (Pruna) i Tomislav Ivanović (Vinopedia).