Sajam medicine i stomatologije – Medident, 43. po redu, najstarija i najveća sajamska manifestacija ove vrste u regionu, na kojoj više od 100 domaćih i stranih izlagača iz petnaestak država predstavlja stomatološku, medicinsku i laboratorijsku opremu i sredstva, farmaceutske proizvode i usluge iz različitih medicinskih oblasti, održava se od četvrtka, 11. oktobra, do subote, 13. oktobra 2018. godine, u hali 4 Beogradskog sajma.

Sajam će svečano otvoriti dr Petar Dragić, jedan od najpoznatijih hirurga današnjice, usko specijalizovan iz oblasti venske problematike i venske estetike, pionir laserskih operacija vena i jedan od prvih hirurga u Evropi koji je uveo laser u operativno lečenje proširenih vena. Njegovo iskustvo, merljivo po najvišim svetskim kriterijumima i standardima, čine ga jednim od najcenjenijih stručnjaka sveta u ovoj oblasti hirurgije i medicine uopšte.

Misiju ove uzorne sajamske manifestacije sa zavidnom tradicijom i još zavidnijom ekspanzijom i kontinuiranim rastom čine zdravlje u najširem smislu te reči, preventiva, savremeni načini lečenja i promocija naučnih dostignuća u svim segmentima medicine i stomatologije. Istovremeno, ali ne u drugom planu, to je mesto intenzivnih poslovnih susreta proizvođača, prodavaca i korisnika medicinske opreme i razmene visokostručnih znanja i iskustava.

U skladu sa takvom misijom i sa visokim edukativnim i humanitarnim potencijalima, Medident posetiocima nudi širok spektar tradicionalnih prezentacionih akcija, besplatnih pregleda, masažnih tretmana, raznovrsnih pokaznih vežbi i kratkih promotivno-edukativnih programa, a u sklopu fascinantnog stručnog programa – predavanja na aktuelne teme, promocije i prezentacije, koji se organizuju i na štandovima izlagača i u posebno opremljenom prostoru. Ipak, šlag na torti ove izuzetne sajamske manifestacije sačinjen je specijalizovanih sadržaja namenjenih stručnjacima i uopšte profesionalcima u raznim medicinskim oblastima.

Tako će Institut za transfuziju krvi Srbije za sve zainteresovane posetioce organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi sa analizom krvne slike i merenjem krvnog pritiska.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug“ ponudiće besplatno merenje šećera u krvi, krvnog pritiska i indeksa biomase, a oboleli od dijabetesa će na njihovom štandu moći dobiti savete i edukaciju u vezi sa ovom bolešću.

Oni koji imaju probleme sa težinom, besplatno merenje telesne težine i savete nutricioniste mogu da očekuju na štandu Udruženja „Svi i sve na vagu“.

Na štandu B.P. Eurogroup posetioci se mogu nadati besplatnoj a stručnoj masaži, a na štandu Asocijacije Žena Plus“ besplatnim kondomima i prigodnim edukativnim materijalima.

Ni u sektoru promocije novosti na tržištu medicinskih i stomatoloških proizvoda neće biti manje živo.

Tako će TIM CO na svom štandu premijerno predstaviti dentalnu radiološku opremu proizvođača KaVo iz Nemačke. Radi se o medicinskom i stomatološkom 3D ortopanu najnovije generacije KaVo OP3D Pro, digitalnom 2D ortopanu KaVo OP2D, intraoralnom RTG aparatu KaVo Focus te sistemu za digitalizaciju intraoralnih snimaka pomoću bežičnih senzorskih pločica KaVo Scan eXam. Zanimljivo je da će eksponati biti predstavljeni kao potpuno operativni sa svojim radnim stanicama, na kojima će edukaciju vršiti doktori za digitalnu intraoralnu, ekstraoralnu i 3D CBCT dijagnostiku.

Kompanija Carlos Signs Dental Solution premijerno predstavlja novu generaciju Roland DWX-52D, najprodavanije dentalne glodalice na svetu. Na njihovom štandu posetioci će naći i posebnu akcijsku ponudu – Roland DWX-4, digitalni dentalni startup lab, kao i 3D skenere sa jedinstvenim softverskim rešenjima.

Već tradicionalni izlagač na Medidentu – Neodent – promovisaće novu stomatološku opremu i uređaje i demonstrirati nove proizvode firme GC. U programu su visokostručne demonstracije „Higijena i dezinfekcija u stomatološkoj praksi“ i „Izbeljivanje zuba“ (live prezentacija na pacijentu primenom White Smile Flash let lampe).

Plastdent na svom štandu takođe organizuje demonstracije rada sa novom opremom i materijalima, a akcijsku prodaju obogatiće i nagradna igra za posetioce.

Kompanija Oralent će premijerno promovisati novu pastu za zube u boji „Be you“ (u setu sa četkicom), kao i nove interdentalne četkice serije „Perio“

Ključni deo stručnog pratećeg programa Medidenta 2018. svakako je trodnevni simpozijum stomatologa pod radnim nazivom „Stomatologija budućnosti“, u organizaciji Neodenta i Akademije novih znanja, sa akreditovanim (kod Zdravstvenog saveta Srbije) predavanjima iz oblasti dentala, na kome se mogu prikupiti neophodni bodovi za licencu. Radni nazivi seminara – „Novi standardi u stomatološkoj praksi“, „Estetika za budućnost“ i „Otisak i fasete u protetici“ – naznaka su tematskih akcenata predavača iz Srbije, Italije, Engleske, Grčke…

Medident se održava u hali 4 Beogradskog sajma.

Radno vreme u četvrtak i petak 11. i 12. oktobra je od 10 do 19 časova, a u subotu 13. oktobra do 18 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 150 dinara, a parking se plaća 100 dinara po satu.