Sajam tekstila „Balkan textile 2017“ svečano je otvoren na Beogradskom sajmu i trajaće do subote, 11. marta. Manifestacija ima poslovni karakter i okupila je 55 kompanija iz Turske, Srbije, Portugalije i Kine.

Naglašavajući da je u prethodne četiri godine, kada se održavao u Novom Pazaru, Sajam tekstila imao regionalni karakter, a da je „selidbom“ u Beograd dobio širi, nacionalni značaj, Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, pozvao je predstavnike tekstilne industrije da svoju proizvodnju presele u našu zemlju.

– Srbija stranim investitorima daje značajne podsticaje – od direktnih finansijskih, preko poreskih olakšica do pomoći koju im pružaju lokalne samouprave, tako da se nadam da će i neka od kompanija učesnica rešiti da u Srbiji i proizvodi, a ne samo prodaje tekstil, rekao je Ljajić na svečanom otvaranju. – Sajam pokazuje najmanje dve stvari – da Srbija i Turska imaju odličnu saradnju u ovoj oblasti, ali i da tekstilna industrija u Srbiji pokazuje izuzetnu ekspanziju. U bivšoj Jugoslaviji u ovom sektoru radilo je 250 hiljada ljudi, izvoz je dostizao pet milijardi, a sada u dve hiljade kompanija radi 40 hiljada zaposlenih.

Ljajić je rekao da se prošle nedelje u Istanbulu sastao sa najvećim turskim proizvođačima tekstila i da ih je pozvao da investiraju u Srbiju, a najavio je i da je za sutra predviđeno potpisivanje Ugovora o otvaranju turske fabrike u Lebanu. Pored toga, u završnoj fazi su razgovori sa još četiri kompanije o pokretanju proizvodnje u Srbiji.

Posle tri meseca života i rada u Beogradu, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da su mu prvi utisci jako dobri i da će se u narednom periodu potruditi oko unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje. Dobru poslovnu saradnju nedavno su dokazale i brojne turske firme koje su nastupile na beogradskom Sajmu turizma, a tim putem bi trebalo da krenu i tekstilne kompanije. Robna razmena u tekstilnoj industriji sada dostiže vrednost od devet miliona evra, a zajednički cilj dve zemlje je da se ona poveća, naglasio je ambasador Turske.

SERVISNE INFORMACIJE

Izložba se održava u hali 5. Ulaz je slobodan. Radno vreme je od 10 do 18 časova, izuzev poslednjeg dana, kada se hala za posetioce zatvara sat ranije.