Stručni prateći program u petak, 20. aprila počinje u 11 časova skupom koji organizuje beogradski Bexel Consulting, a tema je „Integrisano upravljanje građevinskim projektima primenom BIM tehnologije“.

U istom terminu, samo što traje dva sata duže – do 15 časova, srednja Dizajnerska škola obrađivaće nekoliko tema – likovnu obradu fasada kroz istorijske pravce, likovnu obradu bazenskih površina i mogućnost staklenog mozaika, a predstaviće i arhitekturu Dragiše Brašovana i Zahe Hadid, kao i njen uticaj na naš prostor.

Ko su najuspešniji ovogodišnji izlagači, učesnici, stručna javnost i posetioci saznaće u podne, za kada je zakazana svečana dodela tradicionalnih priznanja Sajma građevinarstva.

Udruženje kamena kolonija, takođe u podne, zainteresovanim učesnicima predstaviće „Oblikovanje kamena u tradicionalnoj i savremenoj srpskoj umetnosti“.

„Primena UAV tehnologije u prikupljanju i vizualizaciji prostornih podataka“ tema je kojom će se od 13:30 baviti Nenad Brodić, asistent na beogradskom Građevinskom fakultetu, a zatim će asistent Marija Petronijević predstaviti „Izučavanje BIM tehnologija u nastavi na Građevinskom fakultetu“.

Predstavnici Instituta za standardizaciju Srbije od 14:30 govoriće o „Standardizaciji u oblasti crepova na evropskom tržištu“.

Današnji stručni prateći program završava se skupom koji od 15:30 do 17 časova organizuju „Srpske kuće“ iz Beograda. Za ovogodišnji Sajam građevinarstva oni su odabrali nekoliko tema. „Manastirski konaci – prelazni oblik od narodne ka sakralnoj arhitekturi“ segment je koji će predstaviti arhitekta Tihomir Obradović. „Kuća između prošlosti i sadašnjosti“ tema je o kojoj će govoriti Milutin Dedić, a razvojem crkvene arhitekture baviće se arhitekta Sava Ristić. Zanimljivo će biti i izlaganje dr Nebojše Gazdića, koji će govoriti o arhitektonskom nasleđu Kosova i Metohije. „Rekonstrukcija starih kuća“ stručno je predavanje Radojka Obradovića, a „Tradicija narodnog graditeljstva na fotografijama“ tema je Stanka Kostića, likovnog umetnika fotografije.

„Srpska kuća iz Lepenskog Vira“ naziv je prezentacije koju će izvesti arhitekta Hristivoje Pavlović.