Destilerija Aleksić Prvi

Gružanski kraj ima dugu tradiciju proizvodnje rakije na koju se „oslanja“ i moderan pogon za proizvodnju jakih alkoholnih pića „Aleksić Prvi“ doo.

Destilerija „Aleksic Prvi“ nalazi se u jednom od najpoznatijih voćarskih regiona sa izuzetnim prirodnim pogodnostima – u srcu Šumadije, u selu Guberevac na obroncima planine Kotlenik. Destilerija poseduje sopstvene zasade voća na povrsini od 10 hektara, na kojima su se zadržale stare autohtone sorte šljiva. Sorte šljiva poput crvene ranke, požegače i dugačke ranice rakiji daju posebnu mirisnu notu, baš kao onu koju ima rakija Gružanska zlatna nit.

Reč je o devet godina staroj rakiji, proizvedenoj brižljivom selekcijom najkvalitetnijih zrelih plodova sedam sorti šljiva, među kojima su najzastupljenije upravo autohtone sorte. Gružanska zlatna nit se proizvodi brzom fermentacijom i frakcionom destilacijom.

Rakija stari u hrastovim buradima napravljenim od probranih vrsta hrasta kitnjaka sa Miroč planine, u podrumima, pod nadzorom stručnih lica i dobrih domaćina. U toku starenja primarni miris prepečenice se transformiše u prefinjeni buke, što ovu rakiju čini izuzetno dopadljivom. Hrastovina ne dominira rakijom, već je vešto iskorišćena da se ukomponuje u rakiju i da je oplemeni.

Gružanska zlatna nit je šljivova prepečenica veoma dopadljivog ukusa, proizvedena uz primenu najviših dostignuća u proizvodnji jakih alkoholnih pića. Rakija poseduje izuzetnu harmoničnost, posebno prijatan i blago razvijen miris. Osvojila je brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima.