Plavo vino jedno je od ekskluzivnih vina na ovogodišnjem Sajmu. Izloženo je jedino na štandu Royal vinarije “Queen Maria” iz Demir Kapije. “Blue chardonnay” je vino proizvedeno od poznatog vina “Chardonnay” i ima snažan svež, voćni ukus. Odlikuje ga intenzivno plava – azurna boja, koja ga čini neodoljivim za sve one koji žele da probaju nešto novo u posebnim trenucima.

Vino je potpuno prirodno, iako to nije prva asocijacija na neobičnu boju za ovaj napitak. Proizvodi se od belog vina, a plava boja dobija se posebnom tehnologijom iz ljuske crnog grožđa.

Ovu makedonsku vinariju, najstariju na Balkanu, podigao je kralj Aleksandar Karađorđević 1928. godine, po preporuci najboljih francuskih enologa.

Vinarija je danas u privatnom vlasništvu, renovirana je i prilagođena za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Ima svoje vinograde i kompletnu opremu za preradu grožđa i proizvodnju vina od sopstvene proizvodnje. Kapacitet joj je skoro sedam miliona litara.

Najpoznatija vina iz Vinarije “Queen Maria” su Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Vranec, Rosé, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Smederevka, Grape honey.