Energetika i Ekologija 2016.

Pod sloganom „Nova energija“, na Beogradskom sajmu otvorene su dve srodne manifestacije – 12. Međunarodni sajam energetike i 13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair. Sajmovi se tradicionalno održavaju u istom terminu i traju do petka, 14. oktobra.

Uz ocenu da se radi o izuzetnim manifestacijama koje Ministarstvo rudarstva i energetike snažno podržava, ministar Aleksandar Antić je rekao da postoji snažna sprega između energetskog sektora, privrede i zaštite životne sredine, da je Sajam mesto na kome treba da se stvori sinergija i odakle treba da krene dodatno unapređenje celog sektora.

– Za godinu dana, od prošlih sajmova, usvojili smo Strategiju razvoja energetike, a sada radimo na donošenju još nekih dokumenata važnih za razvoj ovih oblasti. Cilj nam je stvaranje i očuvanje čistije i bolje energije, podizanje standarda i stvaranje velikog biznisa u kome država i kompanije mogu da napreduju. Srbija dugoročnim projektima mora da obezbedi energetsku stabilnost i privredni rast. Investicije su velike, ali su veliki i važni i projekti za unapređenje energetskog sektora i očuvanje životne sredine po evropskim standardima, rekao je Aleksandar Antić i sajmove proglasio otvorenim.

U ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pokrovitelja EcoFair-a, govorila je Stana Božović, državni sekretar:

– Cilj Sajma je spajanje privrede, javnog i civilnog sektora, koordinacija među njima i predstavljanje novih tehnologija u ovoj oblasti. Očekuju nas veliki zadaci i više od 10 milijardi evra investicija u narednoj deceniji. Strateški cilj znamo, a bitno nam je da obezbedimo stabilan sistem finansiranja. Pregovori Vlade Srbije sa EU su u toku i očekujemo da ćemo u 2017. godini za investiranje na raspolaganju imati 100 miliona evra. Napravili smo Vodič za investicione kompanije i lokalnu samoupravu, rešili smo uklanjanje opasnog otpada, što je bitno za „zelenu ekonomiju“ i dokazujemo da radimo ali i vodimo računa o srpskoj privredi, rekla je Stana Božović.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na svom štandu će tokom Sajma održati brojne radionice, a državna sekretarka je rekla da je to mesto na koje treba da dođu svi koji imaju pitanja, sugestije i predloge. Pošto je edukacija u ovoj oblasti veoma važna, ona je zamolila medije da o dešavanjima sa Sajmu obaveste javnost.

U ime EPS-a, kao tradicionalnog učesnika i najvažnijeg energetskog sistema u Srbiji, na svečanom otvaranju govorio je i Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije:

– „Nova energija“ je slogan sajmova ali i nešto što EPS ima, a to jasno pokazuju naši rezultati – u prvoj polovini godine ostvarili smo profit od 13,1 milijardi dinara, što je 10 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine, 7,7 odsto smo povećali proizvodnju u odnosu na plan, značajno smo povećali stepen naplate, smanjili smo gubitke. Sajam je veliki skup, energetsko čvorište u regionu, pravo mesto za saradnju i razmenu ideja, poručio je Grčić.

SERVISNE INFORMACIJE

Energetika 2016. i EcoFair 2016. održavaju se od 12. do 14. oktobra u hali 1 Beogradskog sajma. radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 250 dinara, a cena ulaznica za grupne posete je 100 dinara. Parking se plaća 100 dinara na sat.