Na „Konferenciji o međuzadružnoj saradnji zemalja regiona“, održanoj u okviru 12. Međunarodnog sajma etno hrene i pića, Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u republičkoj Vladi, rekao je da će Srbija učiniti sve da zadruge ponovo postanu stožer sela, a da proizvodi seljaka postanu – roba.

– Zadruge i različite vrste kooperativa, uz transfer tehnologija i znanja, osnov su za opstanak sela u 21. veku, ali i realna ponuda mladima kod rešavanja dileme – ostati ili otići. Pored toga, Vlada Republike Srbije spremna je da, uz podršku eminentnih stručnjaka Odbora za selo SANU, konačno da vetar u leđa zadrugarstvu na ovim prostorima, rekao je Krkobabić.

Konferenciju je otvorio predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović, koji je pozdravio Mihajla Avramovića, praunuka istoimenog osnivača prve zadruge davne 1894. godine, a učestvovali su i Miloš Milovanović, predstavnik Svetskog pokreta za hranu FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj, Havijer Alvares, šef Ekonomskog odseka Ambasade Španije, predstavnici Ambasade Italije, Ministarstva poljoprivrede, kao i veliki broj predstavnika zadružnih saveza zemalja iz okruženja.