„Uživajte na vreme“, krilatica je koju treba zapamtiti, posebno danas kada počinje 39. Međunarodni sajam turizma, jer – u naredna četiri dana na Beogradskom sajmu je „ceo svet“ – upoznajte ga, uživajte, uplatite odmor po izuzetnim sajamskim cenama. A da je ponuda spektakularna potvrđuje blizu 1.200 učesnika iz 56 zemalja, među kojima se ove godine jedna izdvaja po svom statusu – Crna Gora je „zemlja partner“.

Uz dobrodošlicu učesnicima, gostima i posetiocima, pre nego što je proglasio otvorenim 39. Međunarodni sajam turizma, premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na svim rekordima ostvarenim u organizovanju ove manifestacije i doprinosu razvoju turizma.

– Za razliku od Crne Gore koja ima predivno more, planine, Skadarsko jezero i sve ono što jednu zemlju čini turističkom destinacijom, u Srbiji turizam nije prioritetna privredna grana, ali je ipak u prethodnoj godini od nje zaradila milijardu i 42 miliona evra, što je 200 miliona evra više od prihoda ostvarenih u Crnoj Gori. To samo govori da nismo bili svesni potencijala, da smo sada počeli da ih koristimo, a da još veći uspeh očekujemo od zajedničkog nastupa. Naš najvažniji cilj je da pored saradnje sa Crnom Gorom, pokušamo da i sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, pa i Mađarskom napravimo što više zajedničkih ponuda, rekao je Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, cilj Srbije je da za pet godina prihod od turizma premaši dve milijarde evra, ali da se to ne može postići pojedinačnim nastupima, već samo unapređenjem saradnje u regionu. Neke brojke idu u prilog ovakvom razmišljanju – dok u svetu broj turista godišnje raste četiri odsto, u Evropi dva odsto, prošle godine je u Srbiji broj gostiju povećan 13 odsto, a broj noćenja skoro 14 odsto. Premijer je naglasio da od turizma ostaje sve više novca, ali da se turisti sa dalekih destinacija mogu privući samo regionalnim udruživanjem.

– Kinezi najviše troše na putovanja, ali u poslednjih nekoliko godina oni su već mnogo puta bili u Parizu, Beču i ostalima evropskim gradovima, a sada je red na ovaj region i tu je naša velika šansa, rekao je Vučić. – U ponudi moramo da se fokusiramo na tih naših 18 izdvojenih turističkih tačaka, na prirodne lepote koje imamo i Beograd koji postaje jedna od najvažnijih „city break“ destinacija.

Pored toga što će se u narednim danima zahvaljujući turizmu na Beogradskom sajmu čuti svi svetski jezici, u istom terminu održavaju se još tri srodne manifestacije – 13. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA, 8. Međunarodni sajam vina BEOWINE i 13. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“.

U ime Crne Gore, koja je ovogodišnja „zemlja partner“, na ceremoniji svečanog otvaranja 39. Međunarodnog sajma turizma govorio je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma:

– Crna Gora je prvi put u novijoj istoriji „zemlja partner“ na beogradskom Sajmu turizma, što govori da su odnosi dobri. To nije novost, već činjenica, a odnosi u ovoj oblasti trebalo bi da budu primer saradnje i u svim ostalim segmentima. Na posebnom statusu želim da se zahvalim u ime svoje države – Vlade, privrede i turističkih organizacija.

– Pored toga, crnogorski turizam odlikuje konkurentnost, izbalansirana ponuda – za svakoga se nađe po nešto, pojednostavljeni administrativni sistemi za ulazak, bliski rodbinsko-prijateljski odnosi između dva naroda. Ove godine iz Srbije očekujemo više od 400 hiljada gostiju, a naš poseban izazov je da pokušamo da „produžimo“ turističku sezonu, odnosno da razvijamo celogodišnji turizam. Nastavićemo da razvijamo regionalnu saradnju zbog privlačenja turista sa dalekih destinacija i svi već vredno radimo na tome. Hiljadu je razloga zbog kojih treba posetiti Crnu Goru, a koji su to razlozi – proverite na našem štandu, zaključio je ministar Radulović.

O ovogodišnjoj rekordnoj manifestaciji govorio je i Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije. On je rekao da blizu 1.200 izlagača dolazi iz 56 zemalja, a da prvi put svoju ponudu predstavljaju Kina i Rusija:

– Ovo je i vrlo posećena manifestacija, koju je prošle godine obišlo više posetilaca nego sajmove turizma u Sofiji, Solunu i Temišvaru zajedno, a broj posetilaca bio je pet puta veći nego na Sajmu turizma u Zagrebu, odnosno bilo je sedam puta više posetilaca u odnosu na Sajam u Ljubljani. Pre tri, četiri godine naš turizam je izašao iz neke vrste ilegale, bio je kao zabava a sada mu je dat poseban značaj – postao je važna privredna grana sa velikim uticajem na ekonomiju cele zemlje. Turizam već ima kontinuitet i ide uzlaznom linijom, rekao je Rasim Ljajić na otvaranju 39. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu.