Vranjska Banja se nalazi na jugu Srbije, 12 kilometara od Vranja, na 380 metara nadmorske visine. Ima izuzetno povoljan položaj, jer je samo tri kilometara udaljena od međunarodnog autoputa E75, a dva kilometra od železničke stanice. Nalazi se u dolini reke Banjštice, u podnožju Besne Kobile.

Vranjska Banja je od davnina poznata po svojim termo-mineralnim lekovitim izvorima. Temperatura na izvorima se kreće od 94-110°C i po tome je među prvim banjama u Evropi. Voda se koristi za lečenje svih oblika reumatizma, neuroloških oboljenja, postoperativnih i posttraumatskih stanja, bolesti kože i organa za varenje.

Na uzvišenju iznad parka nalazi se Hram Sv. Ilije, koji je izgrađen  po ugledu na hram Sv. Đorđa na Oplencu. Put dalje vodi do  vidikovca  i spomenika palim borcima u II svetskom ratu. Sa vidikovca se pruža pogled na panoramu Banje, u kojoj se nalazi prelepi park sa fontanom, sat kulom, česmama, dečjim igralištem i odmaralištima. U šumi iznad parka nalazi se uređena trim staza, pogodna za pešačenje i vožnju biciklama.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Vranjska Banja“ nudi usluge lečenja i smeštaja.

Na 8km od Vranjske Banje, u ataru sela Prvonek, nalazi se brana za vodosnabdevanje „Prvonek“, građevinske visine 93 metra, jedna od najvećih  brana od prirodnih materijala ovog dela Evrope, ali i istoimeno jezero u dužini od 5 kilometara. U podnožju brane izgrađeno je kupalište, park, vodenica, škola i mini hidroelektrana.