Iz „Vinoplod – Vinarije“ iz Šibenika, uoči Sajma vina, stiglo je sažeto razmišljanje o vinu kao napitku, ovoj Vinariji i njihovim najboljim vinima.

„Kaže se da je život nezamisliv bez vina. U Dalmaciji se oduvek živelo s vinom, za vino i od vina, ono je deo obroka, s njim se veseli i slavi, zimi greje, a leti hladi, ono je deo života…Među pićima najkorisnije, među lekovima najukusnije, od hrane najprijatnije…“

Istorija šibenskog kraja neraskidivo je vezana za uzgoj vinove loze, koja je nekada bila osnovna privredna delatnost. Tu tradiciju od 1959. godine neguje i „Vinoplod – Vinarija“ d.d. Šibenik. U širokoj paleti svojih vina ističu ona nastala od autohtonih sorti grožđa – Plavina, Debit, Faust, Rose, desertno vino Jakov te Babić kao kralj svih sorti ovoga kraja.

Za prave ljubitelje vina Babić se proizvodi u četiri varijante – Babić Vrhunski, Babić Kvalitetni, Babić Morinje i Babić Sur Lie. Vredi ih probati, jer svaki od njih priča svoju priču…

Fabrika „Vinoplod – Vinarija“ nadaleko je poznata i po jednoj od najpoznatijih rakija – šibenskoj Travarici, koja nepce puni maceratima lekovitog dalmatinskog bilja, ali i rakijama Komovici i Lozovači.

Ljubitelji likera mogu da uživaju u tri ukusa – gorkog pelinkovca, poluslatke borovnice i slatke višnje.

Na ovogodišnjem Sajmu vina „Vinoplod – Vinarija“ promovisaće nekoliko vrsta vina:

Vino Babić 0,75 l

Dobijeno je odabirom grožđa iz vinogorja Šibenik. Krasi ga tamna rubin boja, sveži i harmoničan ukus mekanih tanina uz intenzivne arome bobičastog voća, poput višnje.

Babić je crno suvo vino proizvedeno od istoimene autohtone sorte grožđa sa skradinsko-bribirskog, pirovačko-vodičkog i primoštenskog vinogorja. Odlikuje se tamnom rubin bojom, ugodnim mirisom, punim ukusom i bukeom koji je manje intenzivan od vrhunskog i upravo to ga čini jako popularnim kod većine vinoljubaca. Spada u kvalitetna vina, a konzumiranje je preporučeno iz sunce, more, šum valova…

Rose 0,75 l

Kvalitetno vino rose (u šibenskom kraju poznato kao opol) dobija se kao samotok kvalitetnog crnog vina. Izrazito je nežnog ukusa i specifičnog mirisa sa elementima francuskog rose vina i tradicionalnog opola Dalmacije. Roze je idealno vino za prolećno i letnje uživanje, kao aperitiv ili uz lagane salate, predjela, deserte. Savršeno je jer u sebi objedinjuje lagano telo i delikatne arome. Dodatni kvalitet ovog rozea je i prilično povoljna cena u odnosu na kvalitet. Roze vina danas se mogu uvrstiti u kategoriju ,,value for money“. Proizvođač preporučuje konzumiranje ovog vina u vrelim letnjim danima, uz mnogo leda.

Jakov 0,75 l

Prirodno desertno vino proizvedeno fermentacijom koncentrisanog mošta od najkvalitetnijih belih sorti grožđa šibenskog vinogorja. Stogodišnji je ponos šibenskih vinogradara. Sadrži 15,5 odsto alkohola. Pije se kao aperitiv, dobro ohlađen ili uz kolače, bademe, orahe i voće.

Primoštenski Babić 0,75 l

Vrhunsko vino Babić proizvedano je od istoimene autohtone sorte grožđa koje potiće iz vinogradskih položaja Bucavac, Kremik, Strana, Trovrh, Jasenovik primoštenskog vinogorja.

Babić je crno, suvo vino rubinske boje, ugodnog mirisa i specifičnog ukusa. Visoki alkohol i povišene kiseline sa zrelim taninima njegove su karakteristike. Telo je puno i vrlo snažno, ali istovremeno pitko i slasno. Udeo voćnih aroma raste kada je grožđe dobro sazrelo. Dozrevanjem u hrastovim bačvama aroma postaje ugodnija i obogaćen prijatnim mirisom drva. Servira se na temperaturi oko 12-13 stepeni C.

Za početnike miris zna biti rezak, šiljast, herbalan, čak i pomalo čudan, ali oni koji probaju ovo vino vrlo brzo se zaljube u fantastičan sortni miris i poseban buke, koji daje ovo vrhunsko vino… Treba ga konzumirati individualno, u tišini, upijati mirise i arome, slušati…