Vinarija „Tonković“ nalazi se na Bačkim vinogradima i specifična je po tome što na svih 8,5 hektara vinograda gaji samo jednu sortu grožđa – autohtonu sortu kadarku.

Osnovana je 2006. godine, kada je veliki vizionar Ignacije Tonković, zajedno sa svojom ćerkom i zetom, zasadio prve vinograde pod kadarkom, a odmah potom izgradio i vinariju u formi salaša, koji su sastavni deo kulture ovog podneblja.

Plan Vinarije je da u narednom periodu počne proizvodnju još nekih vrsta vina, a trenutno u portfoliju ima dva crvena vina, basic i premium kadarku i rose. U planu je proizvodnja penušavog, desertnog i belog vina od kadarke.

Vinarija Tonković

Fantazija je osnovno vino od kadarke. Na tržištu se trenutno prodaje vino iz 2012. godine, koje je odležalo godinu dana u burićima od mađarskog hrasta od 300 litara. Vino je izrazito voćne arome crvenog bobičastog voća na nosu, rubin-crvene boje, mekih tanina i dugačke aromatične završnice. Vinarija je jako ponosna što je Fantazija 2012. dobila srebrnu medalju u Londonu, na najvećem takmičenju na svetu Decanteru, sa 91 osvojenim poenom.

Rapsodija je premium linija kadarke. Razlikuje se od Fantazije po tome što ima svilenkastije tanine i jaču kiselinu, što daje mogućnost za širi dijapazon uparivanja sa hranom. Ovo vino je na Decanteru 2017. dobilo bronzanu medalju.

Rose od kadarke iz 2017. godine će uskoro izaći na tržište. Odlikuje ga miris jako sveže note jagode, losos boja i odlična mogućnost za uparivanje sa hranom.